Hlavní obsah

Kdy pustit dítě na sociální sítě? Nejdříve v deseti, shodují se rodiče

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni to známe z filmů. Matka je spíše milujícím rodičem, který své ratolesti ledacos dovolí, otec naopak autoritou, jež vyžaduje striktní dodržování pravidel. Ale platí tento stereotyp i v digitální éře?

Foto: 123rf.com

Ilustrační fotografie

Článek

Porovnáme-li jej s výsledky nedávného průzkumu společnosti ESET, zdá se, že svět stojí vzhůru nohama. Dnešní tatínci jsou mnohem umírněnější, zejména pokud se týká možnosti přístupu jejich dětí k novým technologiím a internetu.

Otcovská trpělivost má ale své meze. Tatínkové při aktivitách dětí na internetu čím dál více spoléhají na specializované nástroje rodičovské kontroly, ale sem tam ještě sáhnou po osvědčených metodách „staré školy“. Jak se tedy liší autoritativní přístup otců k dětem ve Spojených státech, Německu, Rusku a Velké Británii? Společnost ESET analyzovala řadu dat, aby zjistila, v jaké z těchto zemí mají děti nejpřísnější rodiče.

Děti na Západě mají přísnější pravidla

Z průzkumu vyplynulo, že největší obavy mají otci z pohybu dětí na sociálních sítích. Německé děti tak mohou svůj první profil na některé ze sociálních sítí založit až ve věku deseti a půl roku. Američtí a britští otcové jsou v tomto směru benevolentnější, umožňují dětem vstoupit na sociální sítě o půl roku dříve – tedy zhruba v době jejich desátých narozenin. Největší volnost však mají ruské děti, ty si mohou účet na sociální síti založit již ve věku necelých devíti let.

Kdy je vhodné dítěti pořídit jeho první mobilní telefon? Otcové na Západě se vzácně shodují: v Německu, USA a Velké Británii si dítě musí počkat zhruba do devíti a půl roku. Rusové jsou ale jiného názoru a děti vybavují mobilním telefonem už ve chvíli, kdy je jim sedm a půl roku.

Internet nabízí dětem spoustu skvělé zábavy, ale pokud se na něm pohybují bez dozoru, mohou narazit také na nevhodný obsah, nebo se v horším případě setkat i s lidmi, kteří nemají dobré úmysly. Aby zabránili tomuto riziku, dohlížejí otcové na chování svých dětí na internetu. V Německu, Velké Británii a USA tak činí nejméně do devátého roku dítěte, v Rusku pouze do jejich osmi a půl roku.

Pouze ruští otcové jsou přísní jako maminky

Možná se tedy budete ptát, který z rodičů bývá na děti přísnější? Jak už bylo řečeno výše, zdá se, že otcové bývají na své potomky měkčí. Platí to zejména ve Spojených státech. Bez ohledu na to, zda jde o surfování na internetu bez dozoru, zakládání účtu na sociálních sítích nebo koupi prvního mobilního telefonu, američtí otcové jsou vždy pro to, aby děti začaly s těmito aktivitami o rok dříve, než chtějí matky.

Průzkum společnosti ESET také prokázal trend změkčování přístupu britských otců a matek ke svým dětem, i když mezi oběma rodiči zůstávají mírné rozdíly. Otcové by nechali své ratolesti založit účet na sociální síti krátce poté, co dosáhne věku deseti let, zatímco matky by počkaly ještě dalších jedenáct měsíců. Průzkum také prokázal rozdílný názor otců a matek na to, od kdy by děti měly mít možnost pohybovat se na internetu bez dozoru. Matky by si chtěly uchovat kontrolu o půl roku déle než otcové a také si přejí, aby dítě dostalo svůj první mobilní telefon o půl roku později.

Nejmenší rozdíl v přístupu k dětem v digitální éře zaznamenal průzkum u rodičů v Rusku. Tamní maminky a tatínci jsou velmi dobře sladěni v názorech, od jakého věku jsou pro jejich děti vhodné ty či ony digitální aktivity. Průzkum společnosti ESET proběhl v lednu letošního roku na tisíci respondentech, přičemž pro Německo, Velkou Británii a USA byla využita i data ze spotřebitelských průzkumů společnosti Google a z ruského trhu data z tamního Merku.

Průzkum se rodičů ve všech čtyřech zemích ptal, jak staré bylo jejich dítě, když ho nechali poprvé hrát si na hřišti bez dozou, kdy ho poprvé nechali surfovat na internetu bez kontroly, kdy mu pořídili první mobilní telefon a od jakého věku mu dovolili zřídit si první uživatelský účet na sociální síti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám