Hlavní obsah

Zákeřný virus vydělal kyberzločincům miliardy

Novinky, mif

Šířit vyděračské viry je velmi výhodný byznys, většina obětí totiž ve strachu ze ztráty drahocenných dat útočníkům zaplatí. Podle odhadů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) jeden konkrétní škodlivý virus vydělal počítačovým pirátům miliardy. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítačoví piráti si měli přijít na velké peníze díky škodlivému kódu zvanému TeslaCrypt. Jen za první čtvrtletí letošního roku jim tento nezvaný návštěvník vydělal podle odhadů FBI více než 200 miliónů dolarů, tedy v přepočtu bezmála pět miliard korun.

V současnosti již TeslaCrypt hrozbu nepředstavuje, protože útočníci zveřejnili dešifrovací klíč a uživatelům se za způsobené problémy omluvili.

Peníze ale samozřejmě nikomu nevrátili. A nic nenasvědčuje tomu, že by se miliardy nebo samotné počítačové piráty vyšetřovatelům podařilo vypátrat. Slehla se po nich zem.

Firemní síť je jako jackpot

Jak je z řádků výše patrné, kyberzločincům se nasazování vyděračských virů jednoznačně vyplácí. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč se po síti šíří doslova jako lavina. Na přelomu března a dubna dokonce bezpečnostní experti bili na poplach s tím, že škodlivých kódů požadujících výkupné dramaticky přibylo. [celá zpráva]

I když se může zdát, že počítačoví piráti terorizují prostřednictvím vyděračských virů především jednotlivé uživatele, je tomu přesně naopak. Největších výdělků totiž dosahují ve chvíli, kdy se jim škodlivý kód podaří podsunout do firemní sítě.

To jasně dokazuje i případ ze začátku června, kdy se kyberzločinci zaměřili na počítačové systémy kanadské univerzity v Calgary. Pirátům se totiž podařilo nakazit více než stovku tamních PC vyděračským virem a za jejich zpřístupnění požadovali bezmála půlmiliónové výkupné. [celá zpráva]

S ohledem na to, že byla zcela paralyzována e-mailová komunikace a že se univerzitní administrátoři nemohli dostat do jednotlivých PC, kde byla uložena důležitá data, rozhodlo se vedení univerzity požadavku hackerů vyhovět. Výkupné zaplatili.

Výkupné neplatit, radí experti

To přitom bezpečnostní experti několik posledních měsíců důrazně nedoporučují. Ani po zaplacení výkupného se totiž uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je nutné virus z počítače odinstalovat, k nezálohovaným datům se ale lidé zpravidla již nedostanou.

Placení výkupného je pro počítačové piráty v podstatě motivací k dalším útokům, upozornil server The Hacker News. Relativně snadný zisk jim pouze potvrdí to, že podobné útoky se jim vyplatí.

Zda se nakonec podařilo po zaplacení výkupného dostat pracovníkům univerzity k datům, není zatím jasné. Jisté je nicméně to, že počítačoví piráti si poměrně slušně vydělali.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám