Hlavní obsah

Vyděračský virus zablokoval stovku počítačů. Univerzita zaplatila výkupné půl miliónu

– Calgary
Novinky, mif

Velkou čáru přes rozpočet udělali počítačoví piráti kanadské univerzitě v Calgary. Kyberzločincům se totiž podařilo nakazit více než stovku tamních PC vyděračským virem a za jejich zpřístupnění požadovali bezmála půlmiliónové výkupné. To vedení univerzity nakonec skutečně zaplatilo, upozornil server The Hacker News.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyděračský virus z rodiny ransomware infikoval podstatnou část univerzitního počítačového systému. Kromě desítek počítačů také některé servery, na kterých univerzita provozovala vlastní e-mailový systém.

V univerzitní síti si nezvaný návštěvník počínal úplně stejně, jako když útočí na počítače běžných uživatelů. Ne pevných discích tedy zašifroval data, přičemž za jejich opětovné zpřístupnění požadovali počítačoví piráti výkupné.

Zaplatit chtěli v bitcoinech

Nebyli přitom žádní troškaři. Za dešifrovací klíč chtěli zaplatit 40 bitcoinů, tedy v přepočtu více než 480 000 korun. Tuto virtuální měnu nezvolili kyberzločinci náhodou. Její pohyb se nedá vystopovat, a tak je prakticky nulová šance, že by mohli být vypátráni.

S ohledem na to, že byla zcela paralyzovaná e-mailová komunikace a že se univerzitní administrátoři nemohli dostat do jednotlivých PC, kde byla uložená důležitá data, rozhodlo se vedení univerzity požadavku hackerů vyhovět. Výkupné zaplatili.

Ve snaze o zachování všech důležitých systémů univerzita výkupné zaplatila.
Linda Dalgettyová z univerzity v Calgary

To přitom bezpečnostní experti několik posledních měsíců důrazně nedoporučují. Ani po zaplacení výkupného se totiž uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je nutné virus z počítače odinstalovat, k nezálohovaným datům se ale lidé zpravidla již nedostanou.

„Ve snaze o zachování všech důležitých systémů a vyřešení problémů univerzita výkupné týkající se útoku ransomwaru zaplatila,“ potvrdila Linda Dalgettyová, která na univerzitě v Calgary vede finanční oddělení. Žádné další podrobnosti však neprozradila.

Podle serveru The Hacker News nicméně již administrátoři dešifrovací klíč získali. V současnosti se s jeho pomocí již snaží obnovit zašifrovaná data a virus odstranit. Zda se jim to skutečně povede, však zatím není jasné.

V prohlášení zástupci univerzity pouze doplnili, že žádná osobní data studentů nebyla zneužita. Vedení školy prý spolupracuje s tamní policií a bude se snažit útočníky dopátrat.

Vyděračské viry se šíří jako lavina

Jak je z řádků výše patrné, kyberzločincům se nasazování vyděračských virů jednoznačně vyplácí. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč se po síti šíří doslova jako lavina. Na přelomu března a dubna dokonce bezpečnostní experti bili na poplach s tím, že škodlivých kódů požadujících výkupné dramaticky přibylo. [celá zpráva]

Ostražití by před vyděračskými viry neměli být pouze majitelé klasických počítačů. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám