Hlavní obsah

Teroristé se na internetu pohybují stejně obezřetně jako kyberzločinci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristé používají na internetu podobné techniky a metody jako počítačoví piráti. Například sdílejí stejné komunikační kanály, aby si zajistili anonymitu. Vyplývá to z analýzy kyberkriminality antivirové společnosti Trend Micro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Online přítomnost teroristických organizací a kyberzločinců se v mnohých bodech překrývá. Obě skupiny komunikují prostřednictvím stejných kanálů a používají stejné technologie, což ve výsledku značně komplikuje možnosti jejich sledování,“ uvedl Václav Petrželka, regionální manažer společnosti Trend Micro.

Podle něj patří mezi nejvyužívanější komunikační kanály tzv. deep web. To jsou internetové stránky a databáze, které nejsou přístupné z klasických internetových prohlížečů a vyhledávačů. K jejich zobrazení je potřeba používat systém Tor, respektive Tor Browser.

Anonymita zajištěna

Jeho použitím si hackeři, a potažmo také teroristé, zajistí anonymitu a zároveň získají přístup ke skrytým serverům v doméně onion, ke kterým se z „běžného“ internetu uživatelé nedostanou. Na nich se běžně obchoduje například se zbraněmi nebo s chybami v operačních systémech a dalšími programy, na které zatím bezpečnostní experti ještě neupozornili.

Nabízí se otázka, proč nejsou skryté servery na internetu blokovány. Jsou totiž důležité a užitečné například pro občany v nedemokratických režimech, kterým umožňují anonymně komunikovat a vyjadřovat na internetu své názory bez obav z postihu.

Jak se dá patrně tušit, deep web využívají teroristé jednak k nákupu zbraní, jednak k propagandě. „Zatímco hlavním cílem kyberzločinců je především krádež finančních prostředků v elektronickém prostředí a udržení si anonymity, teroristé se snaží hlavně o to, aby se jejich odkaz rozšířil mezi co možná nejširší publikum v naději na získání potenciálních sympatizantů,“ doplnil Petrželka.

Šifrovaná komunikace

Pro komunikaci mezi sebou totiž teroristé zpravidla tyto ukryté weby nevyužívají. K dispozici mají totiž daleko sofistikovanější řešení – například vlastní aplikaci pro šifrovanou komunikaci, jak se ukázalo na začátku roku. [celá zpráva]

Tu využívá například Islámský stát, díky čemuž bezpečnostním složkám z různých koutů světa prakticky znemožňuje určovat jejich další cíle.

Aplikace zvaná Alrawi jasně ukazuje, jak mocným nástrojem může být v rukou teroristů obyčejný chytrý telefon. Nemusí jít přitom ani o žádný speciální model s vojenskou certifikací a zabezpečením, ale klidně jen o levný smartphone za pár stovek s operačním systémem Android.

Aplikaci střeží jako Enigmu

Právě na této platformě totiž chatovací aplikace Alrawi běží. Jak upozornil server Tech Crunch, aplikace nemůže být stažena z oficiálního obchodu Google Play, Islámský stát ji distribuuje mezi své bojovníky sám. A ti ji střeží podobně jako dříve nacisté šifrovací stroj Enigmu.

Program funguje velmi podobně jako jiné šifrovací nástroje. V chytrém telefonu se komunikace zakóduje pomocí speciálního klíče a teprve poté putuje přes internet nebo sítě mobilních operátorů k příjemci – v tomto případě jinému bojovníkovi Islámského státu.

Díky tomu, že je v aplikaci příjemce příslušný klíč, je ji možné opět snadno rozšifrovat. Pokud by tedy zprávu zachytili bezpečnostní experti stojící na druhé straně barikády, jen těžko by byli schopni bez příslušného klíče získat její obsah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám