Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na další banku, získali její SWIFT kódy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT) upozornila na nový kybernetický útok, který byl namířen proti nejmenované komerční bance. SWIFT, která dohlíží na mezinárodní peněžní transfery, proto vyzvala svoje klienty, aby neodkladně zkontrolovali svoje systémy zabezpečení.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hackeři k útoku na program pro čtení PDF souborů použili malware, tedy software, jehož cílem je infiltrovat nebo zničit počítačový systém bez souhlasu uživatele. Útočníkům se prý podařilo rozesílat swiftové zprávy využívající kódy dotčené banky. SWIFT, která má sídlo v Belgii, ale neuvedla název banky ani to, zda nějaké peníze zmizely.

Systém SWIFT se používá k mezinárodnímu platebnímu styku. Každá banka má v rámci tohoto systému jedinečný kód, kterým se identifikuje. Systém využívá zhruba 11 000 finančních institucí po celém světě.

Soudní experti se podle organizace SWIFT domnívají, že použití malwaru není ojedinělý případ, "ale součást širší a velmi adaptivní kampaně cílící na banky".

Při útoku byly využity nástroje a techniky podobné těm, které byly využity při únorové krádeži 81 miliónů dolarů (1,9 miliardy Kč) z účtu bangladéšské centrální banky, vedeného u Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku.

Bankéři chtěli ušetřit…

Vyšetřování této velké bankovní loupeže letos v dubnu ukázalo, že bankéři šetřili a nepoužívali firewall. Jinými slovy tak hackerům banka naservírovala peníze doslova na zlatém podnosu.

Firewall je síťové zařízení, které slouží k zabezpečení počítačových sítí. Jeho hlavním úkolem je tedy bránit počítače a servery v rámci dané sítě, aby se na ně nedostaly škodlivé viry a další nezvaní návštěvníci.

Podle vyšetřovatelů bylo zřejmé, že se lidé starající o miliardové transakce snažili ušetřit. Další síťová technika, kterou vyšetřovatelé kontrolovali, totiž byla pořízena z druhé ruky. Například nákupem síťových přepínačů z bazaru přitom banka ušetřila maximálně tak pár stovek dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám