Hlavní obsah

Trojský kůň připravil banky o desítky miliónů korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých pár dní stačilo na to, aby kyberzločinci připravili hned několik bank o čtyři milióny dolarů, tedy v přepočtu o více než 95 miliónů korun. Použili k tomu sofistikovaného trojského koně, uvedl server Info Security.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový trojský kůň se jmenuje GozNym a objevili jej bezpečnostní výzkumníci společnosti IBM. Ti zároveň zjistili, že prostřednictvím zmiňovaného škodlivého kódu dokázali počítačoví piráti vysát peníze z více než dvou desítek finančních institucí.

Kromě bank jde například o družstevní záložny a nejrůznější platformy pro on-line platby. Většina poškozených institucí je v Americe a Kanadě, konkrétní firmy však výzkumníci s ohledem na probíhající vyšetřování jmenovat nechtěli.

Není tak vyloučeno, že se problémy netýkají také některé z finančních institucí, která působí na tuzemském trhu.

Zkřížili již existující hrozby

Jisté je nicméně to, že trojský kůň byl velmi sofistikovaný. Šlo totiž o kombinaci již existujících hrozeb, známých jako Nymaim a Gozi, ze kterých kyberzločinci vyrobili nového křížence. Na toho evidentně finanční instituce připraveny nebyly.

Právě křížení virů dělá bezpečnostním expertům v poslední době vrásky na čele. „Počítačoví zločinci se naučili kombinovat různé kousky škodlivých kódů. Tím dokážou vytvořit novou hrozbu daleko dříve, než tomu bylo v minulosti,“ upozornil bezpečnostní analytik Travis Smith ze společnosti Tripwire.

Obrana je daleko komplikovanější

„Nemusí tedy psát celý kód od začátku, čímž dokážou značně snížit čas potřebný k vytvoření nové hrozby,“ zdůraznil Smith s tím, že obrana proti takovým hrozbám je logicky daleko komplikovanější.

Jak se kyberzločincům podařilo propašovat trojského koně GozNym do tak velkého množství finančních institucí, zatím není jasné.

Na finanční instituce se hackeři zaměřili už loni. Tehdy se jim podařilo od více než 100 bank v 30 zemích světa ukrást dohromady na 300 miliónů dolarů (7,2 miliardy korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám