Hlavní obsah

Na odblokování nových iPhonů jsme krátcí, přiznali vyšetřovatelé z FBI

Novinky, mif

Vedení společnosti Apple si může oddechnout. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) patrně neví o žádné kritické chybě v operačním systému iOS, která by ohrožovala desítky miliónů uživatelů po celém světě. Zpřístupnit data z iPhonu teroristy ze San Bernardina se vyšetřovatelům podařilo prostřednictvím speciálního nástroje, který stačí pouze na starší iPhony.

Foto: Profimedia.cz

Šéf FBI James Comey

Článek

Se zmiňovaným nástrojem se FBI dokáže dostat pouze do iPhonu 5C a starších jablečných smartphonů. Na iPhone 5S a novější přístroje je prý metoda vyšetřovatelů krátká. Potvrdil to šéf FBI James Comey na konferenci o šifrovacích technologiích, která se konala tuto středu v Ohiu.

„Máme nástroj, který však nepracuje na všech iPhonech,“ prohlásil podle agentury Reuters Comey. Žádné bližší informace však prozradit nechtěl.

Vyšetřovatelům pravděpodobně s prolomením zabezpečení iPhonu pomohla společnost Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici BBC potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila.

Na svých internetových stránkách nicméně Cellebrite prohlašuje, že jeden z jejích nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5C. [celá zpráva]

Apple pomoc odmítal

Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé dva měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Chyba prý neexistuje

Tím rozpoutali vášnivou diskusi mezi bezpečnostními experty. Vše totiž nasvědčovalo původně tomu, že FBI ví o kritické bezpečnostní chybě v operačním systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. O té neměli mít potuchy ani vývojáři z Applu. [celá zpráva]

Čerstvé prohlášení šéfa FBI však nyní nasvědčuje tomu, že uživatelé v ohrožení nejsou. Jinými slovy vyšetřovatelé neznají žádnou chybu, díky níž by byli schopni zpřístupnit libovolné zařízení s logem nakousnutého jablka.

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku loňského prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám