Hlavní obsah

Nebezpečný virus jde po penězích. Maskuje se za aktualizaci Facebooku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé Facebooku. Internetem totiž již od minulého týdne koluje falešná mobilní aplikace, která se vydává za oficiálního klienta zmiňované sociální sítě. Ta je poměrně nebezpečná, protože ve smartphonu dokáže odchytávat SMS zprávy z bank pro potvrzování jednotlivých plateb. Počítačoví piráti tak mohou důvěřivcům relativně snadno vybílit účet.

Foto: Profimedia.cz

Nový virus se maskuje za aktualizaci Facebooku. (Ilustrační foto)

Článek

Před novým nezvaným návštěvníkem v chytrých telefonech varovali zástupci Air Banky: „Pokusy útočníků nás nepřestávají překvapovat. Nově to zkouší tak, že vám s pomocí viru zablokují mobilní aplikaci pro přístup na Facebook a nabídnou vám instalaci nové.“

„Pokud se vám něco takového stane, rozhodně nic neinstalujte. Jinak by útočníci mohli získat přístup k vašim ověřovacím SMS, které vám chodí pro potvrzování plateb. Místo toho raději rovnou celý telefon resetujte do továrního nastavení,“ stojí v doporučení banky.

Podle zkušeností uživatelů se nový virus maskovaný za oficiální aplikaci Facebooku šíří na platformě Android. Není ale vyloučeno, že podobný škodlivý virus nenapadá také konkurenční mobilní operační systémy.

V ohrožení i klienti jiných bank

Nová hrozba necílí pouze na klienty Air Banky. Teoreticky může odchytávat přihlašovací údaje prakticky jakékoliv bankovní instituce v Česku.

Pokud tedy uživatelé zaznamenali podivné chování aplikace Facebook na svém smartphonu, případně byli v posledních dnech vyzváni k instalaci nějaké aktualizace a skutečně ji provedli, měli by se co nejdříve obrátit na svou banku. Tím minimalizují riziko neoprávněného odčerpání peněz ze svého účtu.

Právě na chytré telefony se zaměřují počítačoví piráti v poslední době stále častěji. Minulý měsíc například bezpečnostní experti varovali před trojským koněm nazývaným Macher. Ten také dokáže odchytávat potvrzovací SMS zprávy, díky čemuž mohou počítačoví piráti snadno vybílit lidem účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám