Hlavní obsah

Kyberzločinci kradli bitcoiny pomocí rozšíření v prohlížeči

Novinky, mif

Kurz bitcoinů se drží posledních pár týdnů poměrně vysoko. To je jeden z hlavních důvodů, proč tato virtuální měna láká stále více lidí po celém světě. Vysoká popularita nezůstala lhostejná ani kyberzločincům, kteří se právě na majitele bitcoinů zaměřili. Šance na jejich dopadení je prakticky nulová.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Počítačoví piráti se zaměřili na uživatele internetové stránky BitcoinWisdom.com, kterou každý měsíc navštíví milióny uživatelů z různých koutů světa. Tento server totiž nabízí v poměrně přehledné formě informace o kurzu bitcoinu a analýzy možných vývojů kurzů. Pro uživatele je tedy jakousi nápovědou, jak nakupovat nebo prodávat.

Uživatelům zmiňovaného serveru nabídli kyberzločinci rozšíření pro populární internetový prohlížeč Chrome, které dovolovalo na stránkách BitcoinWisdom.com blokovat reklamu.

Přesně to rozšíření také v praxi dělalo, takže si uživatelé prvních pár dnů používání patrně ani nevšimli, že je něco v nepořádku. Kromě blokování reklamy totiž toto rozšíření přesměrovávalo platby v bitcoinech, uvedl server Softpedia.

Poslané peníze končily na účtech pirátů

Poslané peníze tak končily na účtech podvodníků. Vzhledem k tomu, že transakce bitcoinů není prakticky možné vystopovat, je velmi nepravděpodobné, že by se podařilo kyberzločince vystopovat.

Je každopádně jasné, že byznys to byl pro počítačové piráty opravdu velký. Pouhý jeden bitcoin má při aktuálním kurzu hodnotu zhruba 10 000 korun. Slušný balík peněz tak mohli vydělat i v případě, že by se jim podařilo získat pouhých pár bitcoinů.

Kolik uživatelů se podařilo prostřednictvím rozšíření kyberzločincům okrást, zatím není známo.

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám