Hlavní obsah

Počítače dokážou člověka vystopovat kdekoli. Stačí jen fotografie

Právo, Petr Svorník

Umělá inteligence už je schopná na základě fotografie rozpoznat, kde jste snímek pořídili. Tobias Weyand a jeho kolegové ve společnosti Google pro tento účel vytvořili program nazvaný PlaNet.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ze všeho nejdříve vyloučili oceány a neobydlené polární oblasti. Poté do databáze nahráli 126 miliónů fotek z internetu, u nichž byla určená poloha, a z nich se program učil.

Jeho úkolem bylo z pouhé fotky poznat, kde se její autor při stisknutí spouště právě nacházel. Následně se schopnosti počítače otestovaly na dalších 2,3 miliónu fotek ze služby Flickr.

Počítač dostal fotky automaticky 

„U 48 procent poznal PlaNet správný kontinent, u 28,4 procenta správnou zemi, u 10,1 procenta správné město a u 3,6 procenta správnou ulici,“ vypočítávají stránky discovery.com.

Pokud nejste ohromeni, musíte si uvědomit, že z Flickru dostal počítač automaticky i fotky domácností či plných talířů v restauracích, u nichž se lokace určí opravdu těžko.

V hádání polohy navíc program porazil deset zkušených cestovatelů, takže si umělá inteligence opravdu připsala další vítězství nad tou lidskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám