Hlavní obsah

Apple TV je děravá jako ementál. Odhaleny byly desítky nebezpečných chyb

Novinky, ort

Více než šest desítek bezpečnostních trhlin bylo objeveno v multimediálním centru Apple TV. Některé z objevených trhlin mohli počítačoví piráti zneužít k průniku do zmiňovaného zařízení. Opravy trhlin jsou však již k dispozici.

Foto: archív výrobce

Apple TV

Článek

Nebezpečné chyby se týkají multimediálních center, ve kterých běží starší operační systém tvOS, než je verze 7.2.1. Právě toto vydání obsahuje záplaty pro všechny odhalené zranitelnosti.

Trhliny se týkaly takřka dvou desítek předinstalovaných aplikací, ale například i samotného jádra této televizní platformy, uvedl server Security Week.

Piráti mohli uživatele klidně i odposlouchávat, aniž by si toho všiml

Chyby mohli kybernetičtí nájezdníci zneužít k tomu, aby se dostali k uloženým citlivým informacím, aby způsobili pád určitých aplikací, případně aby spustili libovolný škodlivý kód. To jinými slovy znamená, že mohli uživatele klidně i odposlouchávat, aniž by si toho všiml.

Žádné zneužití chyb ze strany počítačových pirátů však zatím nebylo prokázáno. Přesto bezpečnostní experti upozorňují, že riziko nebylo malé.

Aktualizace přišly až po roce

Problém byl podle bezpečnostních expertů především v tom, že Apple nezáplatoval nebezpečné díry průběžně.

Předchozí verze vyšla loni v dubnu, tedy v podstatě téměř před rokem. Proti tomu například aktualizace pro iPhony a iPady jsou vydávány skoro každý měsíc. Kyberzločinci díky tomu nemají tolik času si systém pořádně „proklepnout“.

Apple TV je v podstatě malá krabička, která je vybavena wi-fi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazuje funkce multimediálního centra, do nejnovější verze je ale navíc možné instalovat i aplikace. Nechybí v ní ani virtuální asistentka Siri. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám