Hlavní obsah

Trojský kůň cílí na Windows 10, útočníci mohou lidem vysát bankovní účty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkné vrásky na čele dokáže uživatelům operačního systému Windows 10 udělat nová verze trojského Gozi. Ta se soustředí v napadeném stroji na jedinou činnost – snaží se získat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a další verifikační nástroje, které jsou k tomu potřeba. Pak mohou kyberzločinci účet snadno vybílit.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se lidé na napadeném stroji přihlásí prostřednictvím prohlížeče Edge ke svému bankovnímu účtu, naservírují počítačovým pirátům své přihlašovací údaje jako na zlatém podnosu.

Článek

Trojský kůň Gozi je bezpečnostním expertům dobře znám. Poprvé se na scéně objevil už v roce 2007, tedy před devíti lety. Od té doby jej ale kyberzločinci nasazují v různě upravených verzích znovu a znovu.

To se týká i aktuálního případu, na který nyní upozornil server Security Week. Nově modifikovaná verze Goziho se soustředí výhradně na stroje s operačním systémem Windows 10, protože dokáže škodlivým kódem infikovat nový internetový prohlížeč Microsoft Edge. Ten je přitom v desítkách přednastaven jako defaultní browser.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge

Pokud se lidé na napadeném stroji přihlásí prostřednictvím prohlížeče Edge ke svému bankovnímu účtu, naservírují počítačovým pirátům své přihlašovací údaje jako na zlatém podnosu. Díky tomu jsou kyberzločinci jen krůček od skutečných peněz, stačí jim už jen propašovat virus na chytrý telefon uživatele, aby mohli odposlouchávat jejich potvrzovací SMS zprávy.

Dobrou zprávou nicméně je, že drtivá většina nejpoužívanějších antivirových programů si s tímto nezvaným návštěvníkem dovede poradit. Majitelé strojů s aktualizovaným antivirem se tak nemají příliš čeho obávat.

Zda se prostřednictvím nové hrozby podařilo již nějaké uživatele o jejich úspory připravit, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám