Hlavní obsah

Instalace Linuxu byly zavirované už při stahování

Novinky, ort

Kyberzločinci se velmi často zaměřují na počítače s operačním systémem Windows. Jejich pozornosti ale neunikají ani další platformy, na konci minulého týdne si vzali například na mušku také uživatele Linuxu. Podařilo se jim napadnout oficiální stránky jednoho z distributorů, kvůli čemuž si uživatelé stahovali zavirované instalace.

Foto: repro linuxmint.com

Oficiální webové stránky distribuce Linux Mint

Článek

Problémy se týkají uživatelů distribuce Linux Mint, varoval Český Národní bezpečnostní tým CSIRT. Pouze však těch, kteří instalaci stahovali ze stránek linuxmint.com.

„Pokud jste 20. února stahovali ISO obrazy ze stránek distribuce Linux Mint, tak byste měli být na pozoru. Stránky totiž byly hacknuty a útočník změnil odkazy pro stažení ISO souborů na server nabízející upravené verze,“ upozornil bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

V tzv. ISO obrazech jsou běžně distribuovány instalace operačních systémů, jde v podstatě o balík jednotlivých součástí dané platformy, který je možné snadno vypálit na CD nebo DVD nosič. Vzhledem k tomu, že tyto balíky jsou zpravidla dosti velké, uživatelé neměli žádnou šanci poznat, že instalace je o pár megabajtů větší kvůli integraci záškodníka.

Antiviry mohou být bezradné

Jak upozornil server Hacker News, škodlivý virus v čisté instalaci operačního systému otevíral útočníkům zadní vrátka ke všem uloženým datům. Snadno prostřednictvím něj mohli do napadeného stroje propašovat další nezvané návštěvníky.

Kolik lidí si závadné instalace stáhlo, bezpečnostní experti neupozornili. V současnosti by však již na stránkách Linux Mint měly být všechny soubory nezávadné.

Nejlepším řešením, jak se tohoto záškodníka zbavit, je smazat celý operační systém a nainstalovat jej znovu. Kvůli tomu, že byl virus součástí systému už během instalace, si s ním totiž některé antivirové programy nemusí poradit.

Vyděračský virus cílil na Linux

Kybernetické útoky na platformu Linux nejsou tak výjimečné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na konci minulého roku se například na tento operační systém zaměřil vyděračský virus z rodiny ransomware.

Útok probíhal úplně stejně jako na platformě Windows. Útočníci se snažili v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se k zašifrovaným datům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nedostali. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám