Hlavní obsah

Obama: USA nejsou připraveny na boj kybernetickými hrozbami

Spojené státy nejsou dostatečně připraveny na obranu před kybernetickými hrozbami, ale tento úkol bude z větší části už záležitosti příštího prezidenta. Prohlásil to ve středu prezident Barack Obama na bezpečnostní poradě v Bílém domě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Prezident před nedávnem rozhodl o zřízení speciální komise pro posílení národní kybernetické bezpečnosti, jejímiž šéfy se stali bývalý poradce Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti Tom Donilon a bývalý šéf společnosti IBM Sam Palmisano.

Obama na středeční poradě s oběma experty konstatoval, že internet sice lidem přinesl spoustu příležitostí a bohatství, "mnohé o našich životech je ale stahováno a ukládáno". Otázka kybernetické bezpečnosti je složitá a dlouhodobá záležitost. Úkolem nově zřízené komise bude zajištění bezpečnosti vládních databází a datových úložišť organizací působících v kriticky důležitých sektorech ekonomiky, uvedl prezident.

Donilon a Palmisano mají podle agentury Reuters z Obamova pověření do konce roku předložit návrh na dlouhodobou strategii internetové bezpečnosti USA.

Americká vláda počátkem roku oznámila, že vytváří novou protiteroristickou skupinu, jejímž úkolem bude boj s propagandou Islámského státu a dalších teroristických skupin na internetu. Skupinu budou řídit ministerstva vnitra a spravedlnosti za pomoci ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám