Hlavní obsah

Hackeři vyřadili z provozu počítače izraelského energetického úřadu

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Ukrajina se potýká s masivními kybernetickými útoky na svoji energetickou infrastrukturu. Vážnému bezpečnostnímu incidentu čelí izraelský energetický úřad. Po rozsáhlém hackerském útoku ze začátku minulého týdne byly z provozu vyřazeny některé jeho počítačové systémy.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

V krátkém čase tak jde o druhý kybernetický útok na energetickou infrastrukturu některého státu: od konce prosince se s podobnými útoky potýká Ukrajina.

Čelíme závažnému kybernetickému útoku.
Yuval Steinitz, izraelský ministr energetiky

Potíže izraelského energetického úřadu přišly ve chvíli, kdy se v Tel Avivu konala konference o IT bezpečnosti CyberTech 2016. Právě na ní izraelský ministr energetiky Yuval Steinitz informoval o aktuálních potížích. „Čelíme závažnému kybernetickému útoku. Přijali jsme veškerá bezpečnostní opatření,“ ujistil.

Podle Steinitze potíže nastaly v pondělí, kdy došlo k ochromení činnosti mnoha počítačů energetického úřadu. „Virus byl již identifikován a bezpečnostní software je připraven ho neutralizovat,“ ujistil ministr. „Mnoho počítačů jsme museli zcela vyřadit z provozu. Pracujeme na tom, ale v této chvíli ještě ne všechny počítačové systémy pracují tak, jak by měly,“ dodal.

Aktuální útok je podle Steinitze jasným příkladem citlivosti izraelské infastruktury vůči kybernetickým útokům a nastoluje potřebu přípravy takovým situacím čelit. Ministr nesdělil, koho Izrael z útoku podezřívá.

Země útok očekávala

Energetický úřad přímo podléhá izraelskému ministerstvu energetiky a dohlíží na státní energetickou společnost Israel Electric Corporation. Země útok očekávala a již v polovině července loňského roku izraelský Národní kybernetický úřad varoval, že má náznaky o chystaném masivním kybernetickém útoku. Jednotlivá ministerstva a bezpečnostní agentury byly upozorněny, aby hlásily jakékoli nečekané změny ve svých počítačových systémech, a úředníci se měli připravit na „jakýkoli možný scénář“, uvedl izraelský list Harrretz.

Izrael v uplynulých dvou letech čelil celé řadě kybernetických útoků. Země je přisuzuje hackerům, kteří pracují pro teroristickou organizaci Hizballáh a íránskou vládu s cílem infiltrovat se do vnitřních systémů Izraele.

„Elektronický holocaust“

Letos v dubnu členové hackerské skupiny Anonymous poškodili několik desítek izraelských internetových stránek poté, co veřejně varovali před „elektronickým holocaustem“. Zaměřili se na vládní weby, stránky vládních organizací a na jejich prezentace na Facebooku, a získali dokonce přístup k osobním e-mailům.

Izrael reagoval zvýšením investic do IT bezpečnosti a minulý měsíc oznámil, že zřídí nový úřad zodpovědný za veškeré bezpečnostní počítačové aktivity. Země se rovněž stala světovým centrem výzkumu a vývoje kybernetické bezpečnosti, na kterém se podílejí nadnárodní společnosti ze Spojených států, Evropy i Asie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám