Hlavní obsah

Chyba krvácejícího srdce podruhé? Šifrovací knihovna OpenSSL má další závažnou chybu

Novinky, mif

V šifrovací knihovně OpenSSL, která patří k nejrozšířenějšímu kryptovacímu softwaru na internetu, byly nalezeny dvě zranitelnosti. Jedna z nich je přitom označována za velice vážnou. Mohou ji tedy zneužít počítačoví piráti k proniknutí do cizích systémů, podobně jako tomu bylo předloni u Chyby krvácejícího srdce (The Heartbleed Bug).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Detaily o chybě tvůrci zatím tají. To je ale vcelku logické, protože počítačoví piráti by je mohli zneužít k útokům na dosud nezáplatované systémy.

Jisté je tak v současnosti pouze to, že trhlina má „vysokou závažnost“. Je tedy o něco méně nebezpečná než kritické chyby, ale stejně tak ji mohou kyberzločinci zneužít. U takovýchto chyb se pouze nepředpokládá, že by je mohli hackeři snadno odhalit sami.

Záplata nicméně vyjde ještě tento týden. „Nová verze, ohlášená na čtvrtek 28. ledna, bude opravovat obě zranitelnosti,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Otázka je, jak rychle dokážou poskytovatelé jednotlivých služeb zareagovat a systémy využívající knihovnu OpenSSL skutečně opravit.

Chyba se dotkla dvou třetin internetu

Bezpečnostní experti o tom vědí své, i přes závažnost Chyby krvácejícího srdce příslušnou záplatu nenainstalovala ani rok po objevení více než polovina firem po celém světě. Ta byla rovněž objevena v knihovně OpenSSL a dotkla se dvou třetin celého internetu, protože OpenSSL patří k nejrozšířenějšímu kryptovacímu softwaru na internetu. [celá zpráva]

Kvůli Chybě krvácejícího srdce mohli útočníci disponovat například přihlašovacími uživatelskými údaji, a to včetně soukromých hesel k e-mailům, sociálním sítím, on-line bankovnictví nebo nejrůznějším internetovým obchodům. Vzhledem k tomu, že řada účtů je navázána na platební karty, byla hrozba nebezpečí o to závažnější.

Mezi postiženými byly i velké portály, jako jsou například Yahoo.com, Flickr.com či Mail.com. I proto se podle BBC jednalo o jednu z nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu. Chyba, která by v takovém rozsahu vystavila internet potenciálním útokům, se totiž zatím nikdy neobjevila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám