Hlavní obsah

Nevinný žert? Odkaz na speciální web dokáže restartovat iPhone

Novinky, mif

Jako lavina se na sociálních sítích začaly šířit odkazy na webové stránky CrashSafari.com. Pokud je otevřete na chytrém telefonu iPhone, počítačovém tabletu iPad nebo na počítačích i noteboocích od Applu, zařízení se prakticky okamžitě restartuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se stane s iPhonem po zadání adresy CrashSafari.com?Video: mif, Novinky

 
Článek

Nejčastěji se odkaz na speciální webovou stránku šíří přes sociální síť Twitter. Objevuje se ale také na Facebooku a někteří vtipálci jej dokonce posílají také prostřednictvím e-mailů a SMS zpráv.

Pokud adresu CrashSafari.com otevřete na počítači s Windows, nestane se vůbec nic. Pouze se zobrazí uživateli hláška: „Co jste očekávali?“

Foto: mif, Novinky

Na počítačích s Windows se zobrazí hláška: „Co jste očekávali?“

Problém ale může nastat u majitelů přístrojů od Applu, kteří používají internetový prohlížeč Safari. Odkaz totiž dokáže „shodit“ nejen samotný prohlížeč, ale také celý operační systém, jak je vidět i na videu výše.

Stránka obsahuje speciálně upravený kód v JavaScriptu, který zkrátka donutí zařízení provést restart. Jedinou obranou je na podobné odkazy neklikat.

I když jde na první pohled o nevinný žert, může uživateli přidělat pěkných pár vrásek na čele. Doslova jedním kliknutím může přijít o veškerou neuloženou práci.

Řada uživatelů se snaží před stránkou CrashSafari.com varovat.

Přemýšlet, pak teprve kliknout

Web CrashSafari.com na první pohled uživatelům říká, že způsobí Crash Safari (pád internetového prohlížeče Safari). Do budoucna se ale mohou objevit i různé kopie podobné stránky, které budou hostované na jiné doméně – na první pohled tedy nebude odhalitelné, že jde o „zákeřnou“ stránku.

Poučení? Není rozhodně moudré klikat na každý odkaz, který se uživateli zobrazí na sociální síti nebo v e-mailu. Příště by totiž mohl klidně vést na podvodný web infikovaný viry. A to už by taková zábava nebyla…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám