Hlavní obsah

Počítačové viry škodí lidem už 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako virus se označuje škodlivý program schopný replikovat sám sebe. Ke svému šíření potřebuje hostitele, který má obvykle podobu spustitelného souboru, například hry. Virus se mezi počítači může přenést jedině tím, že někdo přenese celého hostitele. První takový program se na světě objevil přesně před 30 lety – 19. ledna 1986.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ke svému šíření potřebuje počítačový virus hostitele, který má obvykle podobu spustitelného souboru, například hry. (Ilustrační foto)

Článek

První virus pro operační systém MS-DOS firmy Microsoft, nazvaný Brain, se objevil v roce 1986 a vytvořili ho pákistánští bratři Farúkové, zřejmě za účelem propagace své firmy Brain Computer Services.

Autorství pojmu počítačový virus je připisováno Američanovi Fredu Cohenovi, který se jako jeden z prvních začal počátkem 80. let škodlivými kódy a obranou proti nim zabývat. On sám považuje za otce termínu počítačový virus profesora Leonarda Adlemana.

Zakódovaný vzkaz "nenávidím školu" 

V květnu 2000 zaútočil na 45 miliónů počítačů vybavených schránkou Microsoft Outlook virus ILOVEYOU. Zakódovaný vzkaz "nenávidím školu", který virus obsahoval, zaplavil svět.

Virus byl rozšířen e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. U příjemce, zvědavého, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak "milostný vzkaz" poslal dál.

Na jednoduchý trik se vzkazem ILOVEYOU naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala rovněž síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny. Škody na ušlých ziscích byly vyčísleny až na deset miliard dolarů.

Antiviry se objevily až v roce 1989

Prvním známým odborníkem, jenž neutralizoval rozšířený virus, byl Bernt Fix, který v roce 1987 zastavil virus Vienna. V roce 1989 přišla firma IBM s prvním komerčním antivirovým programem a od té doby byla vyvinuta celá řada programů sloužících k identifikaci a eliminaci virů.

Vzhledem k závratné rychlosti šíření virů v dnešní době už ale mnohdy ani denní aktualizace antivirových programů nemusí stačit.

Podle statistiky antivirové firmy Kaspersky Lab za rok 2015 je Česká republika desátou nejbezpečnější zemí z hlediska útoků lokálních škodlivých počítačových programů. V čele žebříčku jsou Kuba, Seychely a Japonsko. Naopak největší podíl uživatelů napadených virem mají Vietnam, Bangladéš a Rusko. V Česku čelila místním hrozbám třetina uživatelů, na Kubě 21 procent. Naopak ve Vietnamu to bylo téměř 71 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám