Hlavní obsah

Nejmladšímu britskému hackerovi je 12 let, věk kyberzločinců se snižuje

Průměrný věk občanů Británie, kteří jsou podezřelí z počítačových zločinů, se v uplynulém roce výrazně snížil a nyní dosahuje 17 let. O rok dříve činil 24 let. Uvedl to britský úřad pro boj se zločinem NCA, podle něhož je nejmladšímu dopadenému hackerovi 12 let. Úřad zahájil informační kampaň zaměřenou na mladé hackery a jejich rodiče. Na klesající průměrný věk hackerů upozornil podle stanice BBC také Europol.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mnoho mladých lidí podle NCA rychle přechází od „špásování” na internetu k vyšším formám počítačové kriminality. Většina z nich si neuvědomuje, že tím porušuje zákon a že jim hrozí stíhání a trest. „V posledních letech jsou přitom pachatelé počítačových zločinů stále mladší,” řekl šéf odboru prevence v rámci NCA Richard Jones.

„Víme, že pouhým obviňováním mladých lidí ze zločinnosti situaci nevyřešíme. Proto se kampaň zaměřuje na lepší motivaci dětí, aby používaly své (počítačové) dovednosti lepším a vhodnějším způsobem,” vysvětlil Jones. Kampaň se hodně zaměřuje také na rodiče, kteří podle zjištění NCA mnohdy netuší, co jejich děti na počítačových sítích dělají.

Balíčky nabízející hackerské nástroje

Policejní organizace unijních zemí Europol zaznamenala, že se věk pachatelů počítačové kriminality snižuje po celé Evropě. Přispívají k tomu stále dostupnější a lehce použitelné „balíčky” nabízející různé nástroje a formy počítačové zločinnosti.

„Varujeme je, že jejich používání není jen zábava, že je to trestný čin,” říká k preventivní práci organizace vedoucí jejího střediska proti počítačové kriminalitě Jaap van Oss.

Kanadská odbornice na hackery Gabriella Colemanová poznamenala, že k objevování různých portálů a informací na webu láká mladé uživatele i věhlas hackerských skupin, jako je hnutí Anonymous. To je mezinárodní sítí počítačových hackerů a aktivistů, kteří provádějí kybernetické útoky jménem obrany svobodného internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám