Hlavní obsah

Kyberzločinci mají nový trik, jak šířit vyděračský virus

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova jako mor se začaly internetem šířit podvodné e-maily, ve kterých straší kyberzločinci příjemce pozastavením funkčnosti domény. Ve skutečnosti se jim ale snaží do počítače propašovat nezvaného návštěvníka, jehož pomocí jej pak budou vydírat. Před novou hrozbou varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních dnech probíhala v zahraničí phishingová kampaň zaměřená na držitele domén. V e-mailu, který držitelé domén obdrželi, byla informace o údajném pozastavení jejich domény kvůli porušování politiky jejich registrátora,“ uvedl analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Riziko představují podvodné odkazy ve zprávách. „Odkazy v e-mailech vedou podle našich informací ke stažení ransomwaru,“ doplnil Bašta.

Ransomware se na internetu objevuje v různých obměnách. Jde o škodlivý kód, který dokáže zašifrovat data na pevném disku a za jejich obnovení požaduje výkupné. Vzhledem k tomu, že za odblokování počítače piráti požadují zpravidla 100 dolarů (2000 Kč), vyšplhá se ve výsledku „výkupné“ až na několik stovek tisíc korun denně.

Výkupné neplatit

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. [celá zpráva]

„Nelze vyloučit, že se podobný podvod v budoucnu objeví také v České republice. Držitelům domén proto doporučujeme v případě obdržení jakékoli podezřelé zprávy postupovat s rozvahou,“ uzavřel Bašta s tím, že zvýšená obezřetnost je vhodná také u tuzemských uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám