Hlavní obsah

Virus maskovali za didaktickou hru. Nakazit se mohlo až půl miliónu přístrojů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 500 000 zařízení bylo infikováno nebezpečným virem poté, co jejich uživatelé stáhli na první pohled nenápadnou didaktickou hru BrainTest. Že byl ke hře připojen i škodlivý kód odhalili minulý týden bezpečnostní experti ze společnosti Check Point.

Foto: repro Check Point

Aplikace BrainTest v Google Play obsahovala malware.

Článek

Nakazit tak velké množství chytrých telefonů a počítačových tabletů se kyberzločincům podařilo jen díky tomu, že dokázali propašovat aplikaci společně s virem na oficiální obchod Google Play. Obelstít se jim tak podařilo bezpečnostní systém, který zkoumá, zda nejsou programy škodlivé.

„Podle statistik Google Play byl pokaždé počet stažení mezi 100 000 a 500 000. Velké množství stažení znamená, že malware byl na Google Play delší dobu a svědčí to o pokročilých útočných metodách, které jsou schopné zamaskovat škodlivý kód i před nejrůznějšími bezpečnostními technikami používanými společností Google k odhalení hrozeb,“ uvedl Daniel Šafář, ředitel společnosti Check Point Software Technologies pro ČR.

Odstranit ze zařízení škodlivý kód, který se nainstaloval společně s hrou BrainTest, není vůbec jednoduché. Malware totiž dokáže zvyšovat na napadených přístrojích svá oprávnění. To mu umožňuje zůstat v přístroji i poté, co se uživatel pokusí o jeho odinstalaci.

„Za poslední měsíc odhalil Check Point na Google Play dvě nebezpečné aplikace, což dokazuje, že ani stažení aplikace z oficiálního a důvěryhodného obchodu neznamená, že aplikace je bezpečná,“ doplnil Šafář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám