Hlavní obsah

Nový systém od Applu je děravý. Piráti se do něj dostanou bez hesla

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova pár dní stačilo počítačovým pirátům na to, aby si našli zadní vrátka do operačního systému iOS 9. Ten totiž společnost Apple vydala teprve minulý týden. V rekordně krátkém čase se přesto podařilo kyberzločincům přijít na způsob, jak se dostat k cizím datům i bez znalosti hesla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka mobilní platformy Apple iOS 9Video: Reuters

 
Článek

Před zadními vrátky v operačním systému iOS 9, který využívají chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače s dotykovým displejem iPod Touch, varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.

„Hackeři nalezli způsob, jak získat přístup k heslům a kontaktům uloženým na zařízeních Apple s operačním systémem iOS verze 9 i v případě, že jsou tato zařízení chráněna přístupovým kódem či technologií touch ID,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Riziko není tak vysoké

Objevená zranitelnost ale nepředstavuje pro běžné uživatele takové nebezpečí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zatímco drtivou většinu jiných trhlin mohou počítačoví piráti zneužít jednoduše na dálku prostřednictvím internetu, nově nalezená zadní vrátka mohou zneužít pouze v případě, že mají telefon skutečně v ruce.

I přesto lze předpokládat, že Apple chybu opraví v dohledné době pomocí nějaké aktualizace. Kdy to ale bude, zatím americký počítačový gigant neuvedl.

Devátá generace mobilní platformy iOS zaujme na první pohled barevnějším vzhledem, který mimochodem v porovnání se současnou osmičkou působí i moderněji. Za líbivým pozlátkem se však ukrývá i celá řada funkčních vylepšení, přehled těch nejnutnějších naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám