Hlavní obsah

Nebezpečné chyby ohrožují domácí datová úložiště

Novinky, mif

V posledních letech se těší stále větší popularitě tzv. NAS servery. Především v domácnostech představují ideální řešení, jak ukládat data z více počítačů, tabletů a chytrých telefonů na jedno centralizované úložiště. Jenže jak se ale nyní ukázalo, kvůli bezpečnostním chybám se mohou NAS servery stát relativně snadno i cílem kyberzločinců.

Foto: archív výrobce

NAS server Synology (ilustrační foto)

Článek

Před chybami, které se týkají NAS serverů společnosti Synology, varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT. Trhliny jsou obsaženy v aplikacích Video Station a Download Station.

Kvůli chybám si může útočník dělat s napadeným NAS serverem prakticky cokoliv. „Zranitelnost umožňuje útočníkovi spustit libovolný příkaz jako root (správce systému, pozn. red.) a tak ovládnout celé zařízení,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Záplaty už jsou venku

Naštěstí záplaty opravující tyto chyby společnost Synology již vydala. „Uživatelé by měli záplaty nasadit pokud možno okamžitě, lze totiž očekávat, že se zranitelnosti opět pokusí někdo zneužít,“ doplnil Bašta.

Koneckonců na NAS servery se kyberzločinci zaměřili i v loňském roce, kdy internetem šířili upravenou verzi vyděračského viru cryptolocker. [celá zpráva]

Stahovat aktualizace je možné přímo z dotčených NAS serverů v nabídce Centrum balíčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám