Hlavní obsah

U desítek nových mobilů byl odhalen špionážní software

Novinky, mif

Německá bezpečnostní společnost G Data Software odhalila více než dvě desítky chytrých telefonů, které mají už z výroby nainstalovaný špionážní software. Všechny smartphony přitom na testy putovaly z internetových obchodů a vypadaly, jako by byly originálně zabalené od výrobce. Upozornil na to server The Hacker News.

Foto: archív výrobce

Špionážní software byl odhalen například v chytrém telefonu Xiaomi MI3.

Článek

První chytrý telefon infikovaný tzv. spywarem odhalila společnost G Data Software už loni v červnu. [celá zpráva]

To byl jeden z prvních impulsů, proč se bezpečnostní experti rozhodli pustit do dalších testů. A výsledky jsou alarmující. Špionážní software našli výzkumníci ve více než dvou desítkách přístrojů.

Přestože se celá kauza týká především značek, které nejsou oficiálně v České republice dostupné, minimálně dva analyzované přístroje jsou k dostání i v tuzemských obchodech. Řeč je o přístrojích čínských podniků Lenovo a Xiaomi. Seznam dotčených telefonů je uveden v tabulce na konci článku.

Kdo za to může?

Nabízí se otázka, kdo je za nainstalovaný spyware v mobilech zodpovědný? Podle bezpečnostních expertů z G Data Software je zatím předčasné ukazovat na někoho prstem. Zároveň ale podotkli, že s největší pravděpodobností s tím samotní výrobci nemají nic společného.

I když všechny přístroje vypadaly, jako kdyby zrovna doputovaly z výrobního pásu továrny, realita může být úplně jiná. Infikovat je mohli nejrůznější překupníci, dodavatelé, nebo dokonce i samotní prodejci.

Administrační údaje ke špionážním aplikacím v infikovaných přístrojích jsou totiž na černém trhu velmi ceněné. A ten, kdo jich prodá dostatečné množství, si tak může přijít na poměrně slušný balík peněz.

Odposlouchávat hovory, sledovat zprávy

Jak upozornil server The Hacker News, špionážní software může být využit k odesílání dat z mobilu, aniž by o tom měl uživatel sebemenší ponětí. Prostřednictvím něj mohou být odposlouchávány hovory, sledovány došlé SMS a MMS zprávy, případně může prozradit polohu, kde se přístroj zrovna nachází.

Tento spyware však dokáže také zablokovat antivirové programy, čímž otevře případnému útočníkovi zadní vrátka do systému. Ten pak může snadno do chytrého telefonu propašovat dalšího nezvaného návštěvníka.

V tabulce pod článkem naleznete seznam smartphonů, ve kterých výzkumníci z G Data Software odhalili špionážní software. Žádný z dotčených výrobců se k celé kauze zatím oficiálně nevyjádřil.

Chytré telefony, ve kterých byl odhalen špionážní software
Xiaomi MI3
Huawei G510
Lenovo S860
Alps A24
Alps 809T
Alps H9001
Alps 2206
Alps PrimuxZeta
Alps N3
Alps ZP100
Alps 709
Alps GQ2002
Alps N9389
Andorid P8
ConCorde SmartPhone6500
DJC touchtalk
ITOUCH
NoName S806i
SESONN N9500
SESONN P8
Xido X1111
Zdroj: G Data Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám