Hlavní obsah

Hackeři: Zveřejnili jsme údaje o miliónech klientů nevěrnické seznamky, jsou i z Vatikánu

Hackeři, kteří vystupují pod názvem Impact Team, poslali na skryté servery několik gigabajtů dat, která podle nich obsahují údaje o uživatelích mezinárodní seznamky Ashley Madison. Ta slouží k rychlému seznámení a sezdaným k nalezení milostného poměru. Skupina akci ospravedlňuje morálním zájmem. Mezi adresami klientů lze dohledat i OSN nebo Vatikán.

Foto: ashleymadison.com

Úvodní stránka Ashley Madison

Článek

Skupina Impact Team podle serverů Wired či Ars Technica odeslala na síť 9,7 gigabajtu dat, která mají obsahovat e-mailové adresy přihlášených uživatelů, jejich profily, erotické preference či detaily o platbách kreditní kartou. Impact Team podle svého tvrzení odeslal tyto údaje na skryté servery, které jsou často využívány jako platforma k nelegálním aktivitám, jako je prodej zbraní či drog, a nejsou běžně přístupné.

Důvodem odeslání dat je podle hackerů fakt, že mateřská společnost Avid Life Media seznamku Ashley Madison a jí podobnou Established Men neuzavřela, přestože útok na první zmíněnou byl oznámen už před měsícem. [celá zpráva]

Seznamka, jež má po celém světě 37 miliónů klientů, podle útočníků, kteří se pasují do role obránců morálky, umožňuje nevěru a korupci. Její uživatelé si údajně anonymitu nezaslouží, protože jsou „nevěrnými špinavci.“

Adresy z Vatikánu i OSN

Z odeslaných údajů vyplývá, že k seznamce přistupovali uživatelé i prostřednictvím e-mailů z vatikánských adres či adres OSN. Mají mezi nimi být i bankéři či úředníci z Británie i USA.

Skupina uvedla, že mnoho uživatelských profilů je falešných a že 90–95 procent z nich jsou ve skutečnosti muži. Podle ní také Avid Life Media nedostála svému ujištění, že za poplatek trvale smaže nežádoucí profily, ty jsou prý stále dohledatelné.

Jak fungují skryté servery

Skryté servery nejsou pro běžné uživatele volně přístupné. K přístupu na ně je nutný speciální internetový prohlížeč Tor Browser. Jeho použitím získají uživatelé nejen přístup na skryté servery, ale zároveň také jistotu anonymity.

Skryté servery jsou často používány k provozování široké plejády nelegálních aktivit, od šíření návodů na výrobu různých nelegálních chemických látek až po šíření dětské pornografie. Vzhledem k povaze této sítě je totiž velmi obtížné někoho chytit a obvinit.

Nabízí se otázka, proč nejsou skryté servery na internetu blokovány. Jsou totiž důležité a užitečné například pro občany v nedemokratických režimech, kterým umožňují anonymně komunikovat a vyjadřovat na internetu své názory bez obav z postihu.

Avid Life Media útok hackerů na seznamku potvrdila a uvedla, že na odhalení útočníků spolupracuje s policií. Odeslání dat komentovala pouze citací prohlášení Impact Teamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám