Hlavní obsah

Hackery klepnou přes prsty speciální kybertýmy

Právo, vpl

Do kybernetické bezpečnosti v době olympiády 2020 hodlá japonská vláda zapojit na 50 tisíc nově vyškolených státních zaměstnanců, pracovníků soukromých firem a podnikatelů. Jak uvádí deník Nikkei, tamější Ministerstvo vnitra a komunikací už předložilo vládě řadu návrhů, jak zajistit v zemi do konání největšího sportovního svátku světa účinnou kybernetickou bezpečnost.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nepůjde o zrovna levnou záležitost – po tokijském kabinetu požadují ministerští úředníci na čtyři roky, červencem 2016 počínaje, celkem 20 miliard jenů (v přepočtu 3,9 mld. korun).

Peníze daňových poplatníků mají sloužit důkladnému školení zaměstnanců obecních úřadů, žáků a učitelů škol a pracovníků malých a středně velkých soukromých firem. „Absolventi kurzů dozorovaných ministerstvem by měli být připraveni na kybernetické útoky související s olympiádou, jako je napadení webových stránek hackery nebo podvody s prodejem lístků na internetu,“ potvrdil.

Mají rovněž vytvořit týmy, jejichž úkolem bude zlepšit bezpečnost informačních technologií v jiné instituci nebo společnosti než v té, v níž sami pracují. Ministerstvo chce také ustavit celostátní fórum, v němž by se firmy v době přípravy na olympiádu pravidelně dělily o své kladné i záporné zkušenosti v kybernetické bezpečnosti.

Experti berou útoky jako hotovou věc

Odborník, který hrál klíčovou roli v zajištění kybernetické bezpečnosti před hrami v Londýně i během nich a který si nepřál být jmenován, se domnívá, že tokijská vláda nedělá z komára velblouda.

„Ke kybernetickým útokům při olympiádě určitě dojde. Hackeři berou jako výzvy akce, které na sebe strhnou pozornost celé světa,“ zdůrazňuje zmiňovaný britský expert. „Japonci zkrátka vzali přípravu vskutku důkladně. Nelitují ani peněz, ani úsilí,“ podotýká.

V Londýně se odborníci na kybernetickou bezpečnost soustředili zejména na to, aby návštěvníkům chodily do chytrých telefonů včas výsledky sportovního soutěžení. „Dá se předpokládat, že útoky na chytré telefony v Tokiu ještě zesílí. Vždyť je používá stále více lidí,“ uzavírá nejmenovaný odborník ze Spojeného království.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám