Hlavní obsah

Hackeři umožnili luxusní obchodování

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Komise pro cenné papíry obvinila aktéry podvodu, kdy hackeři získávali neveřejné informace a obchodníci na nich bohatli. Takzvaný insider trading, tedy obchodování na základě znalosti neveřejných informací, je snem podvodníků a noční můrou každé burzy a regulátora trhu.

Ilustrační foto

Článek

Jeden z nejsofistikovanějších podvodů tohoto druhu rozkryli bezpečnostní pracovníci americké Komise pro cenné papíry (SEC) a v polovině srpna 2015 předali případ policii. Výsledkem je obvinění 32 účastníků podvodu v čele s dvěma Ukrajinci, Ivanem Turčynovem and Oleksandem Jeremenkem.

Ti našli způsob, jak nepozorovaně získávat zprávy z informačních služeb Business Wire a PR Newswire ještě před tím, než se dostanou na veřejnost. Zprávy, které měly potenciál ovlivnit kurs cenných papírů, pak předávali obchodníkům a investorům ze Spojených Států, Kypru, Ruska, Ukrajiny, Malty a Francie, kteří na základě těchto zpráv obchodovali. Hackeři pak z výnosů dostávali provize.

Příkladem úspěchu podvodníků byla zpráva, v níž jistá společnost oznamovala zhoršení odhadů výsledků svého hospodaření. Mezi přijetím zprávy v systému informační služby a jejím zveřejněním uplynulo 36 minut.

Ty podvodníkům stačily k realizaci série krátkých prodejů (tzv. Short Sell je prodej cenných papírů, které investor nevlastní, ale má je dodat až později, ve stanoveném termínu. Tento obchod se používá při očekávání poklesu ceny, protože cenné papíry pak investor kupuje za nižší cenu, než za kolik je prodal). Celkový zisk v tomto jediném případě byl 511 tisíc dolarů. Celkově si skupina podvodníků přišla na víc než sto miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám