Hlavní obsah

Přes zprávu se snaží vysát lidem účty

Novinky, ort

Na první pohled velmi nevinně vypadá nová podvodná zpráva, která se v Česku objevila v tomto týdnu. Podvodníci v nevyžádaných e-mailech cílí na klienty Fio banky, kterým tvrdí, že pro ně mají novou zprávu. Pokud důvěřivci skutečně na odkaz v těle e-mailu kliknou, může dojít k zavirování jejich počítače.

Internetové bankovnictví Fio banky

Článek

„Zaznamenali jsme vlnu podvodných e-mailů, které se tváří, jako by byly zasílány Fio bankou. Obsahují naše logo a vyzývají adresáta k prokliku na podvodnou doménu. Jedná se o phishingové útoky, které zneužívají naše jméno a cílí na osobní údaje adresátů,“ varovali zástupci banky.

Zpráva na první pohled vypadá velmi věrohodně. Nechybí v ní logo banky a krátký text navíc neobsahuje prakticky žádné pravopisné chyby. Snadno zmást se tak mohou nechat i jinak obezřetní uživatelé.

Mohlo by dojít k zavirování počítače, případně následně ke zneužití osobních údajů.
zástupci Fio banky

I proto zástupci Fio banky apelují na klienty, aby na odkaz ve zprávě neklikali a v případě podobných e-mailů nikdy nestahovali žádné přílohy. „Mohlo by dojít k zavirování vašeho počítače, případně následně ke zneužití vašich osobních údajů. Podvodníci se tak snaží získat vaše citlivá data, aby poté získali přístup k vašemu internetovému bankovnictví,“ stojí v doporučení banky.

„Fio banka svým klientům nikdy neposílá e-maily, ve kterých vyžaduje prokliknutí na neznámé odkazy, a nevybízí ke stahování podezřelých aplikací. Klienty kontaktujeme prostřednictvím autorizované služby Fio servis v internetovém bankovnictví. Informace o nových produktech a službách, změnách ceníku či sazebníku pak zasíláme klientům do zprávy v Internetbankingu,“ doplnili zástupci banky.

Podvody zaměřené na klienty bank

V případě, že klienti mají podezření, že s podvodným e-mailem měli co dočinění a škodlivý kód si do počítače stáhli, měli by neprodleně kontaktovat svoji banku.

Podobné triky počítačových pirátů nejsou v tuzemsku nijak výjimečné. Na konci července například Česká spořitelna varovala před neustále se množícími podvody na Facebooku. I prostřednictvím této sociální sítě se totiž počítačoví piráti snaží dostat na cizí bankovní účty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám