Hlavní obsah

Největší aktualizace v historii Androidu má opravit kritickou bezpečnostní chybu

Výrobci elektroniky Samsung a LG a internetová společnost Google slíbily, že budou zajišťovat pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace pro chytré telefony s operačním systémem Android. Informoval o tom v pátek zpravodajský server BBC. V softwaru se v červenci přišlo na velkou bezpečnostní díru, kvůli které by se hackeři mohli dostat k údajům v až jedné miliardě telefonů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V oběhu je mnoho verzí Androidu a výrobcům podle BBC nějaký čas trvalo, než lidem nabídli řešení. Přístup k datům počítačoví piráti mohli získat jednoduše tím, že by někomu poslali textovou zprávu s videem, a Android na odstranění slabiny, známé jako Stagefright, pracoval. [celá zpráva]

"Můj odhad je, že to je největší jednotlivá aktualizace softwaru, která kdy existovala," uvedl podle BBC Adrian Ludwig, který se stará o zabezpečení Androidu. LG, Samsung a Google uvedly, že řada jejich přístrojů dostane záplatu a každý měsíc budou přicházet další aktualizace.

Bezpečnostní expert společnosti zLabs Joshua Drake uvedl, že chyba se týká drtivé většiny používaných chytrých telefonů s operačním systémem Android. Postiženo podle něj může být až 950 miliónů mobilů. „Útočníci mají naprosto volné ruce, mohou dělat prakticky cokoli,“ podotkl Drake pro server Threat Post.

Je to jako Chyba krvácejícího srdce

Drake přitom zdůraznil, že zranitelnost chytrých telefonů s operačním systémem Android je možné srovnávat přinejmenším s loni objevenou Chybou krvácejícího srdce (Heartbleed Bug). Ta se týkala šifrovací knihovny OpenSSL a bezpečnostní experti ji označovali za jedno z největších bezpečnostních rizik v historii počítačů.

Podle odhadů bezpečnostních expertů se totiž Chyba krvácejícího srdce týkala dvou třetin celého internetu, protože OpenSSL patří k nejrozšířenějšímu kryptovacímu softwaru na internetu.

Mezi postiženými byly tehdy i velké portály, jako jsou například Yahoo.com, Flickr.com či Mail.com. I proto se podle BBC jedná o jednu nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu. Chyba, která by v takovém rozsahu vystavila internet potenciálním útokům, se totiž dosud nikdy neobjevila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám