Hlavní obsah

Malý trest pro mladého hackera, velké varování pro Spamhaus

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Britský teenager dostal za jeden z největších počítačových útoků v dějinách jen 240 hodin veřejných prací. Soudce ale varoval, že tak nízký trest bylo možné udělit jen kvůli výjimečným okolnostem.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Seth Nolan Mcdonagh, známý pod přezdívkou „narco“ se poprvé dostal do hackerské komunity, když mu bylo 13 let. Když mu bylo 16, byl hlavním autorem největšího DDoS útoku v historii internetu. K 18. narozeninám dostal dárek: 240 hodin veřejných prací. Tak nízký trest překvapil komunitu bezpečnostních expertů, ale soudce jej zdůvodnil celou řadou polehčujících okolností.

Narco přes svůj nízký věk působil jako nájemný vrah podnikových sítí: na zakázku organizoval zahlcení cílových serverů nezvladatelnou vlnou požadavků (tzv. DDoS útoky – Distributed Denial of Service). Tyto útoky jsou nejčastěji nástrojem vydírání (oběť má zaplatit výpalné), nebo pomsty.

Útok, který se mladému hackerovi stal osudným, byl DDoS útok na servery sdružení Spamhaus. Jde o instituci, která se věnuje boji proti nevyžádaným mailům. Publikuje jak seznamy spamovacích serverů (blocklist), tak seznamy ověřených mailových serverů (whitelist), které jsou používány pro stamilióny uživatelů emailových služeb po celém světě. Rozesílači spamu se proto v roce 2013 rozhodli zkomplikovat činnost Spamhausu a zaútočit na jeho servery.

Útok dosahoval intenzity 300 gigabitů za sekundu 

Technicky byl útok na Spamhaus úspěšný: provoz, směřovaný na jeho servery dosahoval intenzity 300 gigabitů za sekundu, což byl trojnásobek intenzity do té doby největšího zdokumentovaného útoku. Vedlejším efektem útoku bylo ochromení londýnského internetového uzlu a dokonce měřitelné zpomalení globálního internetového provozu.

Vyšetřovatelům se však podařilo najít stopy, které je dovedly až k Mcdonaghovi. V jeho počítači objevili nejen důkazy ohledně vyšetřovaného útoku, ale také další zajímavá data – například data o tisícovce platebních karet. Na jeho bankovním účtu pak našli v přepočtu přes dva milióny korun.

Soudce při vyhlášení trestu konstatoval, že za normálních okolností by za takovýto čin přicházel v úvahu jen nepodmíněný trest odnětí svobody. Ale vzhledem k tomu, že Mcdonagh až donedávna trpěl závažnou duševní poruchou a protože se přiznal, projevil lítost a spolupracoval s vyšetřovateli, dostal jen velmi mírný trest v podobě 240 hodin veřejných prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám