Hlavní obsah

Sledovací software policie použila v desítkách případů, zaznělo ve Sněmovně

Využívání sledovacích počítačových programů ze strany policie ve středu řešili členové sněmovní komise pro kontrolu sledování a odposlechů. Na jednání si pozvali šéfa Útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora, který jim předal i seznam případů, kdy policisté software využili. Jak po jednání konstatoval člen komise Daniel Korte (TOP 09), šlo o desítky případů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

Informace o využívání hackerského programu společnosti Hacking Team se objevily s v souvislosti s únikem únikem dat o uživatelích a používaných nástrojích. [celá zpráva]

Z uniklých databází mimo jiné vyplynulo, že česká policie za software a jeho používání  zaplatila milióny korun, podle společnosti Hacking Team mělo jít o 18,6 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"To že má policie k dispozici takový nástroj, není ani překvapivé ani chybné, myslím si, že to je správné rozhodnutí," řekl další ze členů komise poslanec Petr Adam (Úsvit).

"Za těch necelých pět let, co software Útvar zvláštních činností používá, byl použit v řádu desítek. Je používán jako poslední prostředek jak se dobrat k nějakým informacím, když selže klasický odposlech, klasické sledování," poznamenal Korte.

Poslanci prověří, zda nedošlo ke zneužití

Komise na zářijovém zasedání zkontroluje náhodně vybrané případy podobně, jako kontrolují například odposlechy, tedy legálnost jejich nasazení. Adam se poté chce rozhodnout, jestli bude třeba změnit zákon. "Z informací, které jsme dnes dostali, se domnívám, že taková zásadní změna potřeba okamžitě není," řekl.

Korte odmítl, že by využívání hackerského softwaru bylo mimo kontrolu. Bylo podle něj povoleno soudem a státním zástupcem stejně jako v jiných případech sledování. Jejich kompletní seznam poslanci z komise dostávají dvakrát ročně. Seznam ale nerozlišuje, zda šlo o osobní sledování, odposlech telefonů nebo právě kontrolu počítačů. Poslanci z něj vybírají náhodně případy, které poté zkontrolují. Podle Korteho se minimálně v posledních letech nestal případ, kdy by zjistili porušení zákona.

Detaily policie nekomentuje

Nákup softwaru se uskutečnil v režimu utajení a podle policie byl v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. "Vzhledem k tomu, že se použití těchto prostředků týká závažné trestné činnosti a je vedeno v utajeném režimu, není možné se k fungování softwaru, postupům a opatřením vyjadřovat," uvedl v tiskové zprávě mluvčí policejního prezidia David Schön. Adama překvapilo, že policie program nekoupila přímo od italské firmy, ale přes českého partnera. Poznamenal, že je otázka, zda by podobný software nebyla schopna policie sama vyvinout.

Podle Korteho společnost Hacking Team dodává programy asi 40 zemím, a to včetně USA, Nizozemska a Polska. Obchoduje prý pouze na vládní úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám