Hlavní obsah

Hackeři v USA ukradli osobní data všech vládních zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádež dat ze serverů amerických úřadů má výrazně větší rozsah, než přiznala vláda. Podle agentury AP to tvrdí odborová organizace vládních zaměstnanců, podle níž se hackeři zmocnili osobních dat všech pracovníků federálních úřadů. Americké tajné služby podezírají z útoku na úřední servery Čínu, která to však popírá.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původní informace hovořily o tom, že ztrátou dat byly postiženy zhruba čtyři miliony federálních zaměstnanců. Hackeři údaje odcizili ze serveru vládního personálního úřadu (OPM), který mimo jiné poskytuje úředníkům bezpečnostní prověrky.

Prezident Americké federace vládních zaměstnanců J. David Cox však nyní uvedl, že se hackeři dostali do souboru obsahujícího citlivá osobní data všech současných a zhruba milionu bývalých zaměstnanců úřadů. Cox tvrdí, že zloději získali mimo jiné přístup k adresám, datům narození, výši platů a informacích o zdravotním či životním pojištění nebo výši důchodů.

OPM spravuje data všech federálních zaměstnanců vyjma vojáků, agentů tajných služeb či například kongresmanů.

Spojené státy oficiálně Čínu neobvinily 

Spojené státy dosud oficiálně o čínské vině na útoku nehovoří, například vůdce demokratů v Senátu Harry Reid však uvedl, že za ním stojí "Číňané", aniž by specifikoval, zda jde o čínskou vládu či jednotlivce. Reid je jedním z osmi amerických zákonodárců, které tajné služby informují o klíčových zpravodajských případech.

Podle amerických úředníků byla ukradena data, která zahrnují období až do roku 1985. Jde tak o jednu z největších krádeží dat federální vlády v dějinách.

Čínské ministerstvo zahraničí minulý týden zprávy o vině čínských hackerů odmítlo.

Velké dělo děsí bezpečnostní experty

Číňané se pomalu stávají počítačovou velmocí. Už nějakou dobu používají sofistikované technologie, které jim umožňují efektivně cenzurovat internet. V uplynulých týdnech se ale v jejich arzenálu objevila i kybernetická zbraň, jež si díky svým obřím rozměrům vysloužila přezdívku Velké dělo.

Tato kybernetická zbraň v podstatě představuje útok typu Distributed Denial of Service (DDoS), při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a přestane uživatele obsluhovat.

Jisté je to, že Velké dělo zvládne s ohledem na svou velikost zasáhnout prakticky libovolný cíl na internetu. A i větší weby a služby, jako jsou například sociální sítě nebo internetové bankovnictví, budou mít co dělat, aby se mu ubránily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám