Hlavní obsah

Nevyžádané pošty ubylo, stále ale tvoří více než polovinu e-mailové komunikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl nevyžádaných zpráv na celkovém objemu elektronické pošty ve světě v prvním čtvrtletí poklesl proti předchozímu období o šest procentních bodů na 59,2 procenta. Spam ale i přesto tedy tvoří více než polovinu všech odeslaných e-mailů. Phishing cílící na klienty finančních organizací tvořil 37 procent všech zaznamenaných incidentů. Nejvíce spamu, celkem 14,5 procenta, pocházelo z USA. Uvedla to společnost Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Phishing cílící na klienty finančních organizací tvořil v prvním čtvrtletí 37 procent všech zaznamenaných incidentů.

Článek

Tvůrci spamu a kyberzločinci rychle zareagovali na zavedení nových domén nejvyšší úrovně. Nové domény se téměř okamžitě staly místem pro distribuování reklamního spamu, phishingu a škodlivých e-mailů ve velkém.

"Co se týče prvního čtvrtletí a typů spamu na nových doménách obecně, jedním z nejžhavějších témat bylo co do počtu zpráv a počtu změn domén v hromadné korespondenci pojištění. A to jak životní a zdravotní, tak pojištění majetku, aut, zvířat nebo pohřbu," uvedla analytička Kaspersky Lab Taťana Ščerbaková.

Například e-maily zaslané z nové domény .work obsahovaly často nabídky na provádění různých služeb pro domácnost, výstavbu nebo instalaci zařízení. Množství zpráv z domény .science propagovalo školy nabízející dálkové studium, univerzity pro vzdělávání zdravotních sester či právníků v oboru trestné činnosti a další profese.

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Spam byl v prvním čtvrtletí 2015 také posílán pomocí e-mailů z různě „barevných” domén jako například .pink, .red nebo .black. Ty byly často používány k propagaci asijských seznamovacích portálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám