Hlavní obsah

Ukradli stovky miliónů. Past ale nakonec sklapla

Během roku 2013 se počítačovým pirátům podařilo postupně ukrást z bank a finančních institucí bezmála 370 miliónů korun. Pak se po nich slehla zem. Odhalit skupinku 25 lidí se podařilo rumunským vyšetřovatelům organizovaného zločinu až letos. A to nejspíše jen díky tomu, že žili velmi okázale.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Okolnosti zatčení zatím s ohledem na stále probíhající vyšetřování nebyly prozrazeny. Už nyní je však jasné, že za čerstvě nabyté bohatství si počítačoví piráti užívali, jak jen mohli.

Kromě počítačů a smartphonů, které byly zajištěny jako důkazy, byly zabaveny také drahé obrazy, luxusní vozy a blíže neupřesněný počet zlatých prutů, z nichž každý měl hmotnost 2 kg.

Vyšetřovatelé však nechtějí být zatím s žádným zjištěním konkrétnější, protože věří, že za útoky na banky a finanční instituce je zodpovědných daleko více lidí, uvedl server Security Affairs. Má jich být více než pět desítek a operují po celém světě.

Gang ukradl možná až miliardu dolarů

Podle zveřejněných informací tak nejspíše zadržení piráti byli napojeni na zločineckou organizaci, která měla v 30 různých zemích napadnout více než 100 bank a dalších finančních institucí, jak vyšlo na povrch letos v únoru.

Do vyšetřování se již zapojil také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Přestože se podařilo odhalit systém, jakým hackeři pracovali, bude podle zástupců úřadu trvat daleko déle, než bude možné přesně vyčíslit ztráty.

Zástupci Kaspersky Lab však serveru deníku The New York Times již dříve prozradili, že mají k dispozici důkazy o krádežích ve výši 300 miliónů dolarů (7,2 miliardy korun). Jedním dechem však dodávají, že celkové škody mohou být až třikrát vyšší – mohou tedy dosahovat až jedné miliardy dolarů.

Pracovali stejně jako zaměstnanci banky

Hackerům se podařilo stovky miliónů získat tak, že infikovaly sofistikovaným malwarem vnitřní počítače banky, které používají její zaměstnanci zpracovávající denní transfery a účetnictví. Šlo o tzv. keylogger, tedy počítačový program schopný zaznamenávat každý stisk klávesy a dokonce i videozáznamy toho, co se zrovna děje na obrazovce. Všechna tato data pak malware odesílal zpět hackerům.

Zločinecké skupiny tak měly perfektní přehled o každodenní rutině drtivé většiny klíčových zaměstnanců. Zároveň ale také hackeři měli dokonalou znalost jejich přístupových údajů. Nezvaného návštěvníka totiž v napadených strojích takto nechali sbírat data několik měsíců.

Když měli vše potřebné, přišel zvrat. Začali systematicky okrádat banky dolar po dolaru. Postupovali přitom tak opatrně, že ani pravidelné vnitřní kontroly banky neodhalily, že je něco špatně. Jednoduše to vypadalo, že „práci“ s penězi skutečně vykonávají zaměstnanci banky. Takto si jednoduše počítačoví piráti posílali finance na své vlastní účty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám