Hlavní obsah

Přišli na nový způsob, jak vyzrát na důvěřivce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako lavina se českým internetem začaly šířit podvodné zprávy, ve kterých se útočníci vydávají za zástupce České národní banky (ČNB). Příjemcům tvrdí, že musí ověřit původ jejich peněz, ve skutečnosti se však jen snaží z důvěřivců vylákat citlivé informace. Před novým trikem varovala ve středu ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podvodníci se vydávají za zástupce České národní banky. (Ilustrační foto)

Článek

„Česká národní banka převzala správu plnění závazků. Cílem těchto opatření je zabránit zneužívání finančního systému proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, financování terorismu a vytvoření podmínek pro odhalování takového jednání,“ tvrdí podvodníci hned v úvodu e-mailu.

Tvrdí přitom, že jsou povinni zjistit původ peněz příjemce zmiňované zprávy. Proces identifikace mají lidé dokončit prostřednictvím odkazu, který je přiložen v e-mailu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na odkaz by lidé v žádném případě neměli klikat a útočníkům by neměli posílat žádné osobní informace. „Česká národní banka předně zdůrazňuje, že se nejedná o autentickou komunikaci České národní banky, ale o phishingový útok směřující k vylákání osobních údajů dané osoby, na jejichž základě mohou být zcizeny prostředky z bankovních účtů daných osob,“ uvedli zástupci ČNB.

„Z tohoto důvodu Česká národní banka veřejnost upozorňuje, aby na obdobné e-mailové zprávy nereagovala a zejména nikomu nesdělovala autentizační údaje používané při přihlašování a potvrzování transakcí, např. přihlašovací hesla či PIN,“ doplnili.

Že se jedná o podvod, mohou pozornější uživatelé zjistit už ze samotné zprávy, obsahuje totiž řadu pravopisných chyb. „Česká národní banka v žádném případě neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem získat informace o původu peněžních prostředků,“ stojí v prohlášení ČNB.

Text podvodného e-mailu (včetně chyb)
Dobré odpoledne.Česká národní banka převzala správu plnění závazků v souladu se Zákonem 253/2008 Sb., O některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, pokud jde o osoby, které obsluhuje a kontroluje.Cílem těchto opatření je zabránit zneužívání finančního systému proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, financování terorismu a vytvoření podmínek pro odhalování takového jednání».Podle § 5, § 7, § 8, §10 jsme povinné Vás identifikovat a zjistit zákonný původ vašich peněz, aby tento požadavek splnit, je nutné dokončit proces identifikací, co nevyžaduje hodně času, který si vážíme.“

Lidé už přišli o statisíce

Jak dokážou být podobné zprávy nebezpečné, se na vlastní kůži přesvědčila pětatřicetiletá žena ze Šumperska. Té letos v březnu dosud neznámý pachatel zaslal do e-mailové schránky formulář vyzývající k synchronizaci jejího účtu s mobilním telefonem. [celá zpráva]

„Postupovala podle přiloženého návodu a provedla synchronizaci telefonu a svého osobního počítače. Takto podvodník získal přístup k jejímu bankovnímu účetnictví a poté ve dvou bankovních převodech připravil ženu o téměř 400 tisíc korun,“ řekl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podobné útoky přitom nejsou nijak výjimečné. Podnikatel z Náchodska letos kvůli podobnému e-mailu přišel také o několik set tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám