Hlavní obsah

Ruští hackeři se snažili zneužít chyby ve Windows a v programech od Adobe

Ruští hackeři se pokusili získat informace, které se týkají diskusí mezi USA a jejich spojenci o protiruských sankcích. Oznámila to v sobotu agentura Bloomberg. K proniknutí do napadených počítačů podle agentury využili útočníci dosud neznámé bezpečnostní chyby operačního systému Windows a programů firmy Adobe Systems.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útok údajně minulé pondělí odhalila kalifornská společnost FireEye, která se specializuje na ochranu počítačových sítí. Terčem byla podle ní "vládní agentura jistého státu, která vedla s USA konzultace o sankční politice" proti Rusku. Moskva je od loňska vystavena sankcím USA a Evropské unie kvůli anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou poskytuje donbaským povstalcům.

Útok byl podle agentury Bloomberg odhalen a zastaven dřív, než pachatelé mohli získat jakoukoli informaci. Za akcí hackerů údajně stojí skupina známá pod označením ATP28, která operuje z Ruské federace. Americké ministerstvo zahraničí ani společnosti Windows a Adobe nechtěly informaci o hackerském útoku komentovat.

Počátkem dubna americká televize CNN oznámila, že ruským hackerům se podařilo proniknout do počítačových systémů Bílého domu a ministerstva zahraničí. Dostali se údajně k neveřejným informacím o programu prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám