Hlavní obsah

S pomocí triku podvodníci ukradli statisíce. Teď to zkoušejí znovu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozesílání podvodných zpráv, ve kterých jsou příjemci informováni o smyšlených dluzích, je pro počítačové piráty evidentně dobrý byznys. Jen v České republice si touto cestou přišli na několik stovek tisíc. To je nejspíše i jeden z důvodů, proč tento trik zkoušejí nyní znovu, varovala Česká spořitelna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Zpráva vyzývá příjemce k úhradě dlužné částky, která vznikla v důsledku využívání bankovního produktu. V jednotlivých e-mailech se liší identifikační číslo i dlužná částka, zprávy jsou rozesílány pod různými jmény a z různých e-mailových adres,“ varovali zástupci České spořitelny.

Podle nich ale mohou pozornější uživatelé rozpoznat podvrh už při čtení e-mailu. „Zpráva obsahuje množství gramatických chyb, nemá ani hlavičku žádného finančního ústavu,“ podotkli zástupci banky.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodného e-mailu

V příloze mají být umístěny dokumenty, které dokazují vznik pohledávky. Problém nastává ve chvíli, kdy uživatelé nedávají pozor a přílohu skutečně otevřou.

„Důrazně varujeme před otevíráním přílohy a jakoukoliv reakcí na tento e-mail. Příloha je infikovaná trojským koněm,“ stojí ve varování spořitelny.

Zástupci banky již dříve upozornili, že v počítači dokáže tento nezvaný návštěvník napáchat velkou neplechu. Umí se napojit na internetové bankovnictví a v některých případech i na chytrý telefon, kvůli čemuž pak již nic nebrání útočníkům v cestě na cizí účet.

Lidé už přišli o statisíce

Jak dokážou být podobné zprávy nebezpečné, se na vlastní kůži přesvědčila pětatřicetiletá žena ze Šumperska. Té letos v březnu dosud neznámý pachatel zaslal do e-mailové schránky formulář vyzývající k synchronizaci jejího účtu s mobilním telefonem. [celá zpráva]

„Postupovala podle přiloženého návodu a provedla synchronizaci telefonu a svého osobního počítače. Takto podvodník získal přístup k jejímu bankovnímu účetnictví a poté ve dvou bankovních převodech připravil ženu o téměř 400 tisíc korun,“ řekl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podobné útoky přitom nejsou nijak výjimečné. Podnikatel z Náchodska letos kvůli podobnému e-mailu přišel také o několik set tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám