Hlavní obsah

Podvodné e-maily s virem cílily na sto tisíc Čechů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý se začaly internetem šířit nevyžádané e-maily obsahující údajně špatně zaslané kopie dokladů a smluv. Nová vlna podvodů, jejichž pomocí se počítačoví piráti snaží propašovat virus na cizí PC, mířila na sto tisíc Čechů. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti Excello.

Foto: Archiv, Právo

V e-mailu útočníci tvrdí, že se dostali k dokladům příjemce.

Článek

Podvodné e-maily byly v úterý rozesílány z botnetu, tedy ze sítě zotročených počítačů mezi devátou a desátou hodinou ranní. Systémy služby Virusfree od společnosti Excello zachytily na sto tisíc takových zpráv.

Zotročené počítače v botnetu pocházejí podle bezpečnostní firmy z celého světa. Neznámé útočníky tak nebude vůbec snadné vypátrat. Adresy, z nichž byly podvodné zprávy odesílány, jsou stejně jako kontaktní informace v závěru e-mailu podvržené.

Foto: Excello

Místo kopií dokladů obsahuje e-mail spustitelný soubor.

V e-mailu útočníci tvrdí, že se dostali k dokladům příjemce. „Omlouvám se za nežádoucí obtěžování a přeposílám Vám vaše doklady a smlouvu, které asi na můj email byly zaslané omylem,“ stojí hned v úvodu zprávy. Útočníci se tak snaží vzbudit dojem, že se dostali k citlivým materiálům příjemce.

O pomoc jim však rozhodně nejde. Jediné, o co se snaží, je donutit uživatele kliknout na přílohu nevyžádané zprávy. V té se totiž místo dokladů a údajných smluv ukrývá počítačový virus.

Styl útoku se tedy velmi podobá nevyžádaným zprávám, které kolují českým internetem několik posledních měsíců. Při nich se virus v příloze snažil navázat na internetové bankovnictví tak, aby jej mohli následně počítačoví piráti vysát. [celá zpráva]

Text podvodného e-mailu (uvedeno i s pravopisnými chybami)
Dobrý den.Omlouvám se za nežádoucí obtěžování a přeposílám Vám vaše doklady a smlouvu které asi na můj email byly zaslané omylem.Teda aspoň předpokládám že přesměruji správně jelikož Váš email byl uvedený ve smlouvě.Veškeré Doklady a smlouvu odesílám přílohou stejně jak jsem to dostal.Prosím o zjištění důvodu tohoto trapného omylu aby příště na můj email se nedostávali další zprávy obsahující nějakou citlivou informaci.S pozdravem,Lukrecius

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám