Hlavní obsah

Vysávali lidem bankovní účty. Past ale nakonec sklapla

Právo, Novinky, svj, mif

Policistům se ve spolupráci s Českou spořitelnou (ČS) podařilo začátkem února zadržet skupinu lidí, kteří v posledních měsících prostřednictvím podvodných e-mailů (tzv. phishingu) prováděli některé rozsáhlé útoky na účty bankovních klientů. ČS to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Novinky

Stejně jako roste počet podvodných e-mailů a škodlivých virů v posledních měsících, roste také počet jejich obětí.

Článek

Pachatelé při zasílání podvodných e-mailů zneužili například název České pošty nebo Exekutorské komory. Zprávy, které rozesílali, měly jedno společné – pomocí přílohy se snažily nakazit počítač klienta virem či nabízely instalaci podvodné aplikace do jeho mobilního telefonu.

A to vše s cílem zneužít internetové bankovnictví klienta, a připravit ho tak o peníze. Na výskyt takových podvodných e-mailů ČS i další banky dlouhodobě upozorňují například na webových stránkách a v internetovém bankovnictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dopadení phishingových podvodníků není snadné, stojí za ním provázaná a dobře organizovaná činnost mnoha útvarů banky. Česká spořitelna preventivně monitoruje všechny aktivní transakce uživatelů internetového bankovnictví s cílem odhalit podvodná jednání,“ sdělila Právu mluvčí banky Kristýna Havligerová.

Přišli si na velké peníze

O tom, jak velké peníze si mohou počítačoví piráti prostřednictvím nevyžádaných zpráv vydělat, svědčí i případ z poloviny ledna. Podnikatele z Náchodska takto připravili o několik set tisíc korun. Tím, že otevřel přílohu, otevřel počítačovým pirátům zadní vrátka do svého systému. [celá zpráva]

„Přílohou tohoto e-mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

I když se tento případ může zdát ojedinělý, není tomu tak. Stejně jako roste počet podvodných e-mailů a škodlivých virů v posledních měsících, roste také počet jejich obětí. A banky varují, že může být ještě hůř. Klienty proto vybízejí k maximální ostražitosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám