Hlavní obsah

Terčem hackerských útoků se stalo na 19 tisíc francouzských webů

Paříž
Aktualizováno

Hackeři podnikli útoky na 19 tisíc francouzských webů. Uvedl to ve čtvrtek šéf francouzské armádní složky obrany proti kybernetickým útokům Arnaud Coustilliere s tím, že ministerstvo obrany se kvůli tomu rozhodlo posílit ochranu svých sítí, neboť i ty byly napadeny. Masivní hackerské útoky přicházejí týden poté, co Paříží otřásly teroristické atentáty.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Coustilliera vedly útoky i poměrně známé hackerské skupiny podporující islámské extremisty. Kromě stránek vojenských útvarů se cílem staly nejrůznější weby včetně škol, úřadů, ústavů i pizzerií. Útoky nenapáchaly prakticky žádné škody kromě toho, že zasažené stránky nebyly nějakou dobu dostupné.

Šéf francouzské armádní složky obrany proti kybernetickým útokům si myslí, že podle načasování hackerských útoků šlo o odpověď na miliónové nedělní shromáždění lidí v Paříži, kteří vyjádřili jasný odpor vůči teroristickým atentátům. Ty si minulý týden vyžádaly 20 mrtvých včetně tří útočníků.

Francouzský deník Le Figaro v pátek uvedl, že několik francouzských zpravodajských webů je stále nedostupných. Hostingové služby uvedly, že je to kvůli „incidentu“, nespecifikovaly však, zda se jednalo o kybernetický útok, či technický problém.

Anonymous chtějí rozpoutat kybernetickou válku

Na internetu jsou však aktivní také hackeři, kteří sympatizují s Francouzi. Hnutí Anonymous už v pondělí vyzvalo své přívržence, aby pomohli rozpoutat válku proti webovým stránkám podporujícím islámské extremisty.

Svůj první útok při operaci zvané "#OpCharlieHebdo" zahájili kybernetičtí nájezdníci už na konci minulého týdne. Prostřednictvím DDoS útoku se jim podařilo vyřadit z provozu francouzské stránky ansar-alhaqq.net, které mají údajně podporovat džihádisty.

Zástupci hackerského hnutí se již nechali slyšet, že „je to pouhý začátek“. Na jaké konkrétní cíle se chystají v rámci operace "#OpCharlieHebdo" zaútočit, ale ze strategických důvodů na mikroblogovací síti Twitter neprozradili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám