Hlavní obsah

Britská špionáž přes dva roky vykrádala data telekomunikační firmy

Britská tajná služba podnikala víc než dva roky hackerské útoky na servery belgické telekomunikační společnosti Belgacom, aniž by vyvolala sebemenší podezření. Napsal to belgický list De Standaard. Útoky byly podle listu mnohem rozsáhlejší, než bylo možné předpokládat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle belgických novinářů byla za sledování komunikace odpovědná britská elektronická rozvědka GCHQ, která s akcí začala v roce 2011. Klienty Belgacomu jsou mimo jiné i bruselské centrály Evropské unie a Severoatlantické aliance, společnost je ale napojena i na desítky dalších komunikačních firem v zahraničí.

O útocích britské GCHQ informoval i webový server The Intercept, který své informace získává od Edwarda Snowdena. Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb proslul vyzrazením obrovského množství důvěrných informací o špionážních akcích amerických rozvědek. Snowden od loňska žije v Rusku.

Na serverech Belgacomu byl údajně nalezen špionážní virus, jeden z nejvyspělejších na světě. Britští zpravodajci si Belgacom za cíl vybrali údajně proto, že největší belgický operátor obsluhuje strategické klienty a přes jeho komunikační trasy je možné se dostat dál do Evropy a do světa.

Na hackerské útoky se přišlo až loni, píše De Standaard. Technici Belgacomu při práci na bezpečnostním zajištění nalezli neznámý virus a odstranili ho. Vedení GCHQ na žádost novinářů o vysvětlení nereagovalo, píše belgický deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám