Hlavní obsah

Spamu ubylo, stále však tvoří více než polovinu objemu elektronické pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl spamu na celkovém objemu elektronické pošty se ve 3. čtvrtletí proti předchozímu kvartálu snížil o téměř dva procentní body na 67 procent. Nejrozšířenější škodlivou přílohou byl trojský kůň Redirector, který uživatele přesměroval na škodlivé stránky. Detekován byl ve třech procentech případů. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

Článek

Nejoblíbenějšími tématy spammerů ve třetím čtvrtletí 2014 bylo představení nového iPhonu 6 a charitativní polévání ledovou vodou Ice Bucket Challenge. Spam, který lákal na zhlédnutí videa s dalším účastníkem výzvy, obsahoval v příloze škodlivý program, který útočníkům umožnil ovládnout napadený počítač. Kybernetičtí zločinci také využili zprávu o hacknutí účtů celebrit v cloudových službách Apple.

Phishing cílený na finanční služby odhalily antivirové produkty Kaspersky Lab v 38 procentech případů, což je oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o 13 procentních bodů. Velké množství phishingu proti platebním systémům směřovalo na uživatele společností PayPal, Visa a American Express.

V čele žebříčku zemí, z nichž spam pochází, jsou USA se 14procentním podílem. Následují Rusko a Vietnam.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o svém účtu. [celá zpráva]

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám