Hlavní obsah

Exekutorská komora varuje před e-maily, které tahají z lidí peníze

Praha

Exekutorská komora varuje před podvodnými e-maily, které vyzývají adresáty k úhradě dluhů. Lidé by v žádném případě neměli posílat peníze na účet uvedený v dopise, v případě škody se mají obrátit na policii, sdělila mluvčí komory Petra Báčová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobný případ komora hlásila naposledy v srpnu. Tentokrát ale nejde o masový útok na uživatele internetu, jde spíš o izolované pokusy. Komora zatím obdržela jednotky podnětů.

Neznámý pachatel v e-mailu oslovuje adresáty příjmením. Účet, na který vyžaduje poslat peníze, existuje a už v minulosti byl předmětem pokusu o páchání trestné činnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výzvy obsahují mnoho chyb. Podepsány jsou Alešem Paulou, který není zaměstnancem žádného exekutorského úřadu. Komora na neznámého pachatele podala trestní oznámení Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4. Pachateli hrozí za souběh několika trestných činů až desetileté vězení.

Podvodné e-maily řeší i Česká pošta

Na vlnu podvodných e-mailů upozornila v pátek i Česká pošta. Podvodníci v nich tvrdí, že mají informace o stavu zásilky. [celá zpráva]

„Česká pošta zaznamenala další zneužívání svého jména v rámci probíhajících phishingových útoků. Upozorňujeme naše klienty, že Česká pošta nemá nic společného s podvodnými e-maily. Vyzýváme všechny občany, kteří tyto podvodné e-mailové zprávy obdrží, aby jejich přílohy neotevírali a ihned je smazali,“ varovali zástupci pošty.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

„Zpráva upozorňuje zákazníka na údajné nedodání zásilky a možné sankce. Důrazně žádáme klienty, aby na žádný odkaz v e-mailu neklikali, v opačném případě jim hrozí stažení škodlivého kódu do jejich počítače, případně zneužití jejich dat včetně osobních a přístupových údajů,“ upozornila již dříve mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Podle nich jsou aktuálně podvodné zprávy odesílány z domén cs-post24.com, cspost24.org, cs-post.info. Kyberzločinci se tak snaží navodit dojem, že adresa odesílatele má skutečně něco společného s Českou poštou.

Reklama

Výběr článků

Načítám