Hlavní obsah

Tisíce lidí řeší zprávy o zásilce. Jde o podvod

Novinky, mif

V posledních dnech opět rozvířila poklidné vody českého internetu další vlna phishingových zpráv, ve kterých se kyberzločinci vydávají za zástupce České pošty. Tvrdí, že mají informace o stavu zásilky. Na nevyžádané zprávy si stěžovalo na dva tisíce lidí prostřednictvím call centra pošty, uvedli zástupci podniku v pátek.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Pošta se od podobných e-mailů distancovala už v minulosti.

Článek

„Česká pošta zaznamenala další zneužívání svého jména v rámci probíhajících phishingových útoků. Upozorňujeme naše klienty, že Česká pošta nemá nic společného s podvodnými e-maily. Vyzýváme všechny občany, kteří tyto podvodné e-mailové zprávy obdrží, aby jejich přílohy neotevírali a ihned je smazali,“ varovali zástupci pošty.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Podle nich jsou aktuálně podvodné zprávy odesílány z domén cs-post24.com, cspost24.org, cs-post.info. Kyberzločinci se tak snaží navodit dojem, že adresa odesílatele má skutečně něco společného s Českou poštou.

Pošta se od podobných e-mailů distancovala už v minulosti.

„Zpráva upozorňuje zákazníka na údajné nedodání zásilky a možné sankce. Důrazně žádáme klienty, aby na žádný odkaz v e-mailu neklikali, v opačném případě jim hrozí stažení škodlivého kódu do jejich počítače, případně zneužití jejich dat včetně osobních a přístupových údajů,“ upozornila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Vánoce jsou pro piráty žně

Nová vlna útoků nepřichází s velkou pravděpodobností vůbec náhodou. Kyberzločinci se totiž snaží využít nepozornosti lidí a stresu, který v předvánočním období obecně panuje. Nachytat se tak snadno mohou i lidé, kteří jsou za jiných okolností velmi ostražití.

Na to, že jsou Vánoce pro počítačové piráty doslova žně, upozornili bezpečnostní experti již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám