Hlavní obsah

Podvodníkům začínají žně

Novinky, zgl

Vánoce jsou pro kybernetické podvodníky nejštědřejším obdobím v roce. V předvánočním shonu jde totiž často obezřetnost stranou a lidé jsou schopni se nachytat i na nejrůznější phishingové podvody, kterých by si za jiných okolností ani nevšimli. Výdělky počítačových pirátů se pak šplhají do stovek miliónů eur.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Scénáře phishingových útoků jsou si velmi podobné. Podvodníci lákají na předvánoční půjčky či na slevy elektroniky a šperků – od uživatelů se snaží vylákat hotovost, stejně jako jejich citlivé údaje, které pak na černém trhu mají cenu zlata.

V kurzu jsou také slevové kupóny. Na podvodných stránkách se často objevuje možnost bezplatného získání kupónu, pokud se uživatel zaregistruje. Místo skutečné slevy ale lidé v podobných případech pouze riskují zneužití svých osobních údajů.

Ve hře jsou velké peníze

Stejně tak se množí podvody, kdy se kyberzločinci vydávají za zaměstnance doručovacích společností. Ve chvíli, kdy pak lidé skutečně čekají nějaký balík, nezdráhají se kliknout ani na podezřelé e-maily s informacemi o doručení zásilky. Místo toho si však zcela zablokují počítač, v horším případě se nechají i napálit a zaplatí vyděračům výkupné. [celá zpráva]

Bezpečnostní společnost RSA odhadla, že během září se počet phishingových útoků na internetu přiblížil 25 000. Že je to pro podvodníky dobrý byznys, potvrzuje i fakt, že si rozesíláním podvodných nabídek prostřednictvím e-mailů a sociálních sítí vydělali 188 miliónů eur, tedy v přepočtu více než pět miliard korun.

V předvánočním čase by měli být spotřebitelé ostražití dvojnásob.
Gerry Murray ze společnosti EMC

Jak upozornil server The Journal, v září přitom útoky byly spíše umírněné, jejich počet ale diametrálně poroste před Vánocemi. Tehdy totiž vrcholí nejen prodejní vánoční sezóna, ale také žně počítačových pirátů. Odhaduje se, že množství hrozeb a nejspíše také počet zdařilých útoků stoupne klidně i na dvojnásobek.

„V on-line světě by měli být spotřebitelé ostražití celý rok, ale v předvánočním čase to platí dvojnásob. Není pochyb, že jsou na ně kyberzločinci připraveni,“ prohlásil Gerry Murray ze společnosti EMC.

Vystopování útočníků je v podobných případech navíc velice složité, pátrání proto často končí neúspěchem.

Desatero bezpečného internetu
1.Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2.Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.
3.Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4.Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5.Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6.Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7.Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8.Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9.V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10.Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám