Hlavní obsah

Smartphony Sony Xperia šmírují uživatele, varoval Národní bezpečnostní tým

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT varoval v noci ze středy na čtvrtek před špionážním softwarem, který se objevuje na chytrých telefonech Sony Xperia. A to dokonce i na těch, na které nebyl instalován žádný další software. Nezvaný návštěvník zvaný Baidu však nedělá vrásky na čele pouze japonskému elektronickému gigantu.

Foto: archív výrobce

Problém se týká smartphonů Sony Xperia, na kterých je nainstalován operační systém Android ve verzích 4.4.2 nebo 4.4.4.

Článek

„Bezpečnostní analytici zjistili, že chytré telefony Sony Xperia tajně posílají uživatelská data na servery v Číně, a to kvůli přítomnosti spyware Baidu. Toto chování se údajně projevuje i na telefonech, na něž nebyl nainstalován žádný software, kromě toho, který je dodáván s přístrojem,“ uvedl Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Problém se podle něj týká smartphonů, na kterých je nainstalován operační systém Android ve verzích 4.4.2 nebo 4.4.4. „Pro uživatele by nemělo být těžké zjistit, zda se jich problém týká, neboť v zařízení se v takovém případě vyskytuje adresář pojmenovaný ‚Baidu‘. Ten nejde odstranit, a pokud se o to uživatel pokusí, je znovu obnoven,“ konstatoval Bašta.

Společnost Sony již celou záležitost řeší. Na stránkách výrobce, kam se obrátilo kvůli špionážnímu softwaru hned několik uživatelů, uvedl jeden ze členů podpory: „Tato složka (se spywarem Baidu, pozn. red.) bude odstraněna v jedné z budoucích softwarových aktualizací telefonu. Do té doby je možné ji odstranit ručně.“

Odstranit spyware není hračka

Odstranit nezvaného návštěvníka z mobilního zařízení manuálně však není vůbec jednoduché. Je nutné zálohovat všechna data, uvést přístroj do továrního nastavení a odstranit Baidu pomocí nástrojů pro vývojáře. Do těchto úkonů by se tak měli pouštět pouze zkušenější uživatelé.

Kdy přesně vyjde aktualizace pro smartphony od Sony, která se dokáže s nezvaným návštěvníkem vypořádat, zatím není jasné.

Bašta podotkl, že „problém se týká dokonce i některých zařízení od HTC“. Podle serveru Security Affairs by se mělo jednat o modely HTC One M7 a HTC One X. Baidu byl zachycen údajně také na smartphonu OnePlus One.

Žádné podrobnější informace o spywaru na těchto přístrojích však zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám