Hlavní obsah

Virus se vydává za bezpečnostní aplikaci, varovala Česká spořitelna

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna varovala před nebezpečným virem, který kybernetičtí zločinci vydávají za bezpečnostní aplikaci. Snaží se tak dostat k penězům na cizích bankovních účtech, nezvaný návštěvník jim totiž otevře zadní vrátka na mobilní telefon, kam chodí potvrzovací SMS zprávy.

Foto: Archiv, Právo

Rozpoznat podvodnou aplikaci je možné relativně snadno. Je totiž psána na první pohled špatnou češtinou a obsahuje gramatické chyby.

Článek

Dostat se k potvrzovacím zprávám z internetového bankovnictví se piráti snaží prostřednictvím nezvaného návštěvníka v počítači. „V napadeném počítači klientovi nabízejí po přihlášení do internetového bankovnictví možnost zlepšení antivirové ochrany chytrého telefonu či tabletu,“ uvedli zástupci banky.

„Jedná se o podvodnou aplikaci, díky které se útočník snaží z napadeného mobilního zařízení získávat SMS zprávy včetně zpráv pro potvrzování transakcí. Česká spořitelna tuto aplikaci nenabízí,“ varovali zástupci České spořitelny.

Foto: Česká spořitelna

Ukázka podvodné aplikace

Rozpoznat podvodnou aplikaci je možné relativně snadno. Je totiž psána na první pohled špatnou češtinou a obsahuje gramatické chyby. Není ale vyloučeno, že v budoucnu ji kyberzločinci vylepší, aby zvýšili své šance na úspěšný útok.

„Buďte obezřetní při používání vašeho internetového bankovnictví i mobilního telefonu. Jestliže se vám v internetovém bankovnictví nebo v mobilu objeví nabídka instalace antivirové aplikace, nereagujte na zobrazenou výzvu a neprovádějte instalaci nabízené aplikace do vašeho mobilního telefonu,“ doplnili zástupci banky.

Pokud se klienti České spořitelny již s podobnou aplikací setkali nebo zaznamenali jakékoliv nezvyklé chování svého internetového bankovnictví, měli by co nejdříve kontaktovat bezplatnou informační linku České spořitelny na telefonním čísle 800 207 207.

Podvodníci to zkoušejí pravidelně

Podvodníci neustále zkoušejí nové finty, jak se dostat na cizí bankovní účty. Na začátku října se například objevil trik zneužívající sociální síť Facebook, prostřednictvím které se snaží vylákat přihlašovací údaje.

Jak je z otisku podvodné stránky patrné, podvodníci se nezaměřují pouze na klienty České spořitelny. Snaží se vylákat také přihlašovací údaje z Fast Bank, ČSOB, Air Bank, Era, GE Money Bank a Fio Bank. [celá zpráva]

Foto: Česká spořitelna

Aktuální vzhled podvodné stránky, prostřednictvím které se snaží podvodníci vylákat přihlašovací údaje k účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám