Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí nový trik, jak vylákat z lidí peníze. Vydávají se za zástupce Seznam.cz

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz v úterý varovala před podvodnými fakturami, které zneužívají jméno společnosti. Podvodníci se v nich dožadují uhrazení za prezentace firmy na službách Sklik.cz a Firmy.cz.

Foto: koláž Novinky.cz

Podvodná faktura, v níž se podvodníci vydávají za zástupce Seznam.cz.

Článek

„Společnost Seznam.cz by ráda upozornila všechny své klienty a dodavatele na falešnou fakturu, která se může objevit v jejich e-mailových schránkách. Zpráva přichází z účtu seznam-fakturace@seznam.cz,“ uvedl PR specialista společnosti Seznam.cz Jakub Šumanský.

„V příloze zprávy je faktura v podobě PDF souboru. Jejím obsahem je vyúčtování prezentace firmy na serverech Seznam.cz, Sklik.cz a Firmy.cz,“ podotkl Šumanský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost Seznam.cz nemá s podvodnou zprávou nic společného, příjemci by tak fakturu rozhodně neměli hradit. „Vzniklou situaci už řešíme právní cestou,“ doplnil Šumanský.

V případě, že lidé již fakturu zaplatili, měli by se obrátit na policii nebo na zástupce Seznamu. „Prosíme všechny, kteří zmíněnou fakturu zaplatili, aby kontaktovali společnost Seznam.cz a jejich případ následně předáme policii společně s naším trestním oznámením,“ uzavřel Šumanský.

Podvodníci to zkoušejí na více frontách

Podvody, při kterých se snaží kybernetičtí zločinci vylákat z důvěřivců peníze, se objevují pravidelně. V posledních měsících například internetem kolují podvodné zprávy, ve kterých se podvodníci vydávají za zaměstnance úřadů pro vymáhání pohledávek.

Foto: Novinky

Podvodný e-mail

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archívu, stejně jako v případě nových podvodů pod hlavičkou T-Mobilu, ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. V opačném případě je možné je odstranit manuálně. Jak na to, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám