Hlavní obsah

Kybernetické útoky brzy ohrozí nejen techniku, ale i lidské životy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terčem kybernetických útoků by se v následujících letech mohly stát nejen počítače a smartphony, ale i další spotřební zboží, například TV či kuchyňská technika s připojením k internetu. V případě očekávaného propojování výpočetní techniky s tělesnou schránkou člověka přitom nelze kromě již velmi častých útoků na bankovní konta vyloučit ani útoky, které mohou ohrozit lidské životy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tato děsivá vize zazněla v pátek během odborného semináře, který v Ostravě uspořádalo Policejní prezidium a Europol.

Hrozby, ze kterých mají bezpečnostní složky v civilizovaném světě největší obavy, souvisejí s tím, že v blízké budoucnosti lze očekávat další prudký nárůst uživatelů internetu v rozvojových zemích. V současné době je k internetu připojeno asi 2, 7 miliardy lidí, což je 40 procent celosvětové populace. Značná část lidstva je na připojení k internetu i existenčně závislá. Do tří let lze očekávat nárůst počtu uživatelů na 50 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Největší přírůstek se přitom očekává v rozvojových zemích. Stále více pachatelů počítačové kriminality bude pocházet právě z těchto zemí,“ řekl novinářům mezinárodní expert na počítačovou kriminalitu Jaroslav Jakubček z Europolu.

Upozornil na to, že zatímco ještě před několika lety byla většina lidí k internetu připojena pouze v práci a později i doma, nyní je realitou, že velká část populace v moderním světě je díky smartphonům připojena nepřetržitě po celý den. Tím ale vývoj zdaleka nekončí.

Člověk a technologie se začnou spojovat v jedno 

„Lze očekávat, že člověk a technologie se začnou spojovat v jedno. Pak už nepůjde pouze o ohrožení osobních dat a financí, ale také o otázku fyzické bezpečnosti,“ varoval Jakubček.

Na ostravském semináři zaznělo i to, že nedávné renomované odhady vyčíslují škodu způsobenou internetovou kriminalitou na částku přibližně 300 miliard dolarů ročně. Konference, která se koná v souvislosti s mezinárodní akcí Dny NATO, má návaznost na předešlé setkání policejních prezidentů okolních zemí v rámci téže akce v minulém roce, na kterém se zúčastnění shodli na potřebě intenzívního řešení této oblasti.

„Kriminalita v kybernetickém prostředí úzce souvisí s kybernetickou bezpečností na jedné straně a hrozbami kybernetických útoků, které mají vojenský charakter, na straně druhé. V tomto ohledu je pak nutné postupovat jednotně a je nutné současně řešit kybernetickou bezpečnost, obranu i kriminalitu,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý ke smyslu setkání, kterého se zúčastnili zástupci policií okolních zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám