Hlavní obsah

Phishing a spam

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší podíl nebezpečných (útočných) e-mailů číhá na uživatele elektronické pošty ve Spojeném království. Nejčastějším cílem těchto tzv. phishingových útoků je elektronické bankovnictví.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy zveřejněné serverem Tech World mají uživatelé elektronické pošty ve Spojeném království oproti USA téměř trojnásobnou šanci, že jejich e-mail obsahuje nebezpečný link a riziko infekce počítače.

Analýza stojí na třítýdenním sledování e-mailového provozu a monitorování sedmi miliard internetových adres. Porovnává podíl spamu a phishingových e-mailů v USA, Spojeném království, Německu a ve Francii. Relativně největší podíl spamu vykazuje Německo, ale zatímco podíl phishingových e-mailů je v Německu oproti USA ani ne třetinový, ve Spojeném království je téměř trojnásobný.

Vysoký podíl nebezpečných e-mailů ve Spojeném království vysvětluje server Tech World vysokým podílem finančního sektoru na tamní ekonomice. Typickým cílem phishingových útoků je totiž elektronické bankovnictví obětí: velmi často jde o rozšířený bankovní trojan Dyre. Zatímco největší hrozba pro bankovní sektor v Česku, obávaná Elenoocka, je trojan typu downloader, Dyre přímo umožňuje vzdálené ovládání počítače.

Zatím je velmi snadné identifikovat bankovní trojan Dyre a sledovat jeho aktivity, protože nepoužívá šifrování ani žádné jiné sofistikované ochranné nástroje. Bezpečnostní analytici však předpokládají, že tento trojan je zatím v úvodní fázi vývoje a že kriminální živly, které za ním stojí, jeho funkcionalitu brzy rozšíří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám